Lähes puolella suomalaisista ällöttävä tapa – heitä ei kannata kätellä!

Työkaverin epähygieeninen käytös haittaa Pohjoismaissa vähiten suomalaisia. Käsidesin käyttö ei korvaa saippualla pesua.

Tutkimuksen mukaan vain 58 prosenttia suomalaisista pesee kätensä saippualla joka kerta vessassa käymisen jälkeen, kertoo hygienia-alan yritys Initialin teettämä tutkimus.

Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa yli 80 prosenttia vastaajista pesi kätensä saippualla jokaisen wc-käynnin jälkeen.

Suomalaisvastaajista 15 prosenttia sanoo pesevänsä kätensä harvoin saippualla vessakäynnin jälkeen. Muissa Pohjoismaissa vain prosentti vastasi samoin.

Kännykkää käytetään vessassa

Kolmasosa suomalaisista käyttää matkapuhelintaan myös wc:ssä. Suuntaus on sama myös muissa Pohjoismaissa Ruotsia lukuun ottamatta. Ruotsalaisista lähes puolet käyttää matkapuhelinta vessassa asioidessaan.

– Tutkimus kertoo karua kieltään suomalaisten työpaikkojen hygieniatottumuksista. Yleisin tapa tautien leviämiselle on puutteellinen käsihygienia. Toisaalta suomalaisten mielestä käsidesin käyttö saattaa vähentää tarvetta käsienpesuun, mikä ei tietenkään edistä asiaa, toteaa Initialin asiakasvastaava Erja Hietala

– Toimiston saniteettitilojen viihtyisyys ja puhtaus vaikuttavat suuresti työpaikan viihtyvyyteen. Samoin henkilökunta pysyy terveempänä ja sairauspoissaoloja on vähemmän siistien hygieniatilojen ansiosta.

Hygienia työpaikalla?

Samassa tutkimuksessa kysyttiin myös suomalaisten käsityksiä hygienian vaikutuksesta sairastuvuuteen työpaikoilla. Suurin syy vastaajien mielestä on töihin tuleminen sairaana ja puutteellinen hygienia.

Puutteellisella hygienialla tarkoitetaan ruokailua työpöydällä tai tietokoneen ääressä, käsien jättäminen pesemättä ennen ruokailua tai niistämisen ja yskimisen jälkeen. Suomalaisista ja norjalaisista kaksi prosenttia huomauttaa asiasta, sen sijaan ruotsalaisista ja tanskalaisista jopa 4 prosenttia huomauttaa asiasta.

Suomalainen myös kärsii vähiten työkaverin epähygieenisestä käytöksestä työpaikalla Pohjoismaissa. 39% vastaajista ilmoitti, ettei kärsi työkaverien epähygieenisestä käyttäytymisestä missään muodossa. Norjalaisista vain 20 % ja tanskalaisista 22% vastasi samoin.  

Tutkimus toteutettiin TNS Gallupin toimesta huhtikuussa 2014 neljässä maassa ja otos oli edustava 1011 yli 18-vuotiaista, työssäkäyvistä suomalaisista.

Lähde: Rentokill Initial

Korjaus, 6.5.2015, klo 8.37: Otsikkoa muutettu. Kätensä pesee yli puolet suomalaisista, ei alle puolet.

Lue myös:

    Uusimmat