Likainen totuus suomalaisten kylpyhuoneista – näin harva yltää suosituksiin

1:14
Eikö lavuaari vedä? Syy saattaa löytyä hajulukosta. Katso videolta, miten puhdistat sen.

Jos et jaksa pestä vessaa ja pesutiloja suositusten mukaisesti kerran viikossa, et ole yksin. Tuore kysely paljastaa karuja totuuksia suomalaisten kylpyhuoneiden siisteystasosta.

Kylpyhuone ja vessa kannattaisi siivota viikoittain, jotta pesutilat ja käymälä pysyvät hygieenisinä. Vaaleilta pinnoilta tahrat myös näkyvät selkeästi ja säännöllisesti puhdistettu vessa onkin likaisempaa mukavampi käyttää.

Tuoreen kyselyn mukaan monen suomalaisen vessa ei kuitenkaan kestä lähempää tarkastelua. Nanoksi Finlandin teettämän valtakunnallisen kyselyn perusteella vain reilu kolmannes siivoaa kylpyhuoneensa kerran viikossa.

– Kyselymme mukaan suomalaisista 37,4 prosenttia siivoaa kylpyhuoneensa pinnat suositusten mukaan viikoittain. Noin joka kolmas ryhtyy urakkaan kerran kuukaudessa ja 14,4 prosenttia vastaajista vain joka toinen kuukausi, operatiivinen johtaja Jukka Laks kertoo tiedotteessa.

Lähes viidesosa suomalaisista suhtautuu kauniisti sanoen boheemisti kylpyhuoneen puhtauteen. Heistä 7 prosenttia kertoo puhdistavansa kylpyhuoneensa pinnat kerran vuodessa tai harvemmin.

Miehet naisia laiskempia siivoajia

Stereotypisesti miehiä pidetään usein naisia siivottomimpina. Mielikuvissa miesten julkisissa vessoissa haisee virtsa – naisten vessoissa puolestaan parfyymi.

Pinttynyt käsitys saa tukea kyselystä. Sen mukaan miehet siivoavat kodin märkätiloja harvemmin kuin naiset. Miesvastaajista vain vajaa kolmasosa kertoi pesevänsä kylpyhuoneen viikoittain, kun naisista näin teki vajaa puolet.

Ahkerimmin kylpyhuoneensa puhdistavat kyselyn mukaan varttuneemmat henkilöt. Yli 65-vuotiaista vastaajista joka toinen siivosi kodin pesutilat viikoittain.

Vessan ja kylpyhuoneen viikkosiivous

Marttaliitto suosittelee, että vessa pestään kunnolla viikoittain. Satunnaiset töhryt ja roiskeet tulisi kuitenkin poistaa saman tien.

Vessanpöntön lisäksi viikoittaista puhdistusta kaipaa kylpyhuoneen peili sekä lavuaari. Kylpyamme tai suihku tulisi puhdistaa viikoittain tai kuukausittain riippuen siitä, kuinka usein niissä peseydytään. Lattian pesu on osa märkätilojen viikkosiivousta.

Käytä pöntön ja muiden kylpyhuoneen pintojen puhdistamiseen eri siivousvälineitä.

Lähde: Martat

Suomalaiset eivät innostuneet koronasiivouksesta

Kyselyssä havaittiin, ettei koronaviruspandemia ole juuri muuttanut suomalaisten siivoustottumuksia: yli 70 prosenttia siivoaa kotonaan saman verran kuin ennenkin ja muutama prosentti jopa vähemmän kuin ennen pandemiaa. Reilu viidesosa vastaajista kertoi tehostaneensa siivousta korona-aikana.

Vaikka pandemian alkuvaiheessa jaettiin neuvoja koronasiivouksesta, myöhemmin on osoittautunut, etteivät pinnat ole merkittävässä roolissa koronan leviämisen kannalta. Toki tietyt pöpöt, kuten vatsatautia aiheuttavat norovirukset, voivat tarttua saastuneiden kosketuspintojen kautta. Kodin siivousta kannattaakin tehostaa, jos perheessä sairastetaan herkästi tarttuvaa tautia.

Uuden kyselyn perusteella nuoret aikuiset ja yksinhuoltajat pitävät kotinsa suomalaisista siisteimpänä. Lähes viidesosa 18–24-vuotiaista vastaajista kertoi siivoavansa kotonaan enemmän kuin ennen pandemiaa. Yksihuoltajista näin kertoi tekevänsä yli 10 prosenttia.

Antimikrobisia nanopinnoitusratkaisuja tarjoavan Nanoksi Finlandin valtakunnalliseen kyselytutkimukseen vastasi kesäkuussa 2021 tuhat suomalaista aikuista. Sähköisen kyselytutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttia.

0:19
Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi?

Lähde: Nanoksi Finland, Martat

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja