Mainos

Yli 9000 ruotsalaisella suojattu henkilöllisyys

Suojattujen henkilöllisyyksien käyttö on lisääntynyt rajusti Ruotsissa. Kymmenessä vuodessa määrä on kaksinkertaistunut ja tällä hetkellä suojatun henkilöllisyyden varassa elää yli 9000 ruotsalaista.

Kaikki alkoi neljä vuotta sitten. Erik Vargklint on puuseppä ja joutui riitaan asiakkaansa kanssa. Riita saatiin sovittua, mutta mies jatkoi silti Vargklintin perheen vainoamista. Hän uhkasi tappaa Erikin ja vahingoittaa tämän Madeleine-vaimoa sekä lapsia.

Pahin tapahtui samana kesänä, jolloin päätimme muuuttaa. Olin matkalla kotiin vietyäni poikani kouluun. Tapasin hänet- ja hän pysähtyi ja alkoi ampumaan perääni. Se oli selkeästi pahinta. Saavuttuani kotiin pelkäsin kuollakseni, Vargklint kertoo.

Mies tuomittiin laittomasta uhkailusta ja kotirauhan rikkomisesta, mutta sekään ei auttanut. Lopulta poliisi suositteli perhettä hankkimaan itselleen suojatun henkilöllisyyden.

- Emme ole ole tottuneita tilanteeseen, jossa joudumme valehtelemaan, keitä olemme tai olla ainakin kertomaan mitään. Se on todella, todella hankalaa. Meidän täytyi luopua ystäväpiiristä, lasten omista ystävistään ja meidän ystävistämme. Emme voi valita itse. Emme voi hakea töitä kuten muut. Emme voi käyttää suosituksiamme, koska ne paljastaisivat meidät. Olemme ansassa, voimattomia. Omaa elämäänsä ei voi ohjata, Erik ja Madeleine Vargklint kertovat.

Vargklintin perheen tapaan Ruotsissa asuu yli 9000 henkeä, joilla on suojattu henkilöllisyys. Aina henkilötietojen salaaminen ei kuitenkaan riitä. Noin kuudellakymmenellä henkilöllä on tällä hetkellä kokonaan uusi nimi ja henkilötunnus.

Erik ja Madeleine Vargklint ovat päättäneet uhasta huolimatta kertoa jatkossa taustastaan avoimesti. Perhe haluaa ottaa elämän omiin käsiinsä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 19.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.