Yli 80 henkeä on varmuudella joutunut hautaan koronan vuoksi – tämä Suomen koronakuolemista tiedetään

8:43
Video: Koronavirus leviää hoivakodeissa – AY-johtajan mukaan hoitajia ei voi syyttää, sillä suojavarusteet eivät riitä kaikille.

Suomessa on perjantai-iltaan mennessä tilastoitu ainakin 82 koronavirukseen liittyvää kuolemaa, mutta kuolemantapauksia epäillään olevan ainakin kymmeniä lisää, sillä kaikki sairaanhoitopiirit eivät ole ilmoittaneet hoivakodeissa tapahtuneista koromakuolemista THL:lle. Tässä kaikki, mitä tautiin kuolleista tiedetään tällä hetkellä. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan Suomessa tautiin kuolleiden mediaani-ikä on 81 vuotta. Tämä luku on saatu 54 kuolleen tiedoista. Tarkempaa lukua kaikkien Suomessa koronavirukseen kuolleiden mediaani-iästä ei ole olemassa. 

Kuolleista 40–59-vuotiaita on kolme, 60–79-vuotiaita on 21 ja yli 80-vuotiaita on 30. Kuolleista 72 prosenttia on miehiä ja 28 prosenttia naisia.

Perjantaina 3. huhtikuuta ilmoitettiin tiettävästi vanhimman henkilön menehtyneen koronavirukseen Suomessa. Hän oli iältään 101-vuotias. 

Kiuruvedellä yli kolmannes saman hoivakodin asukkaista kuollut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keräämistä kuolinluvuista puuttuu kuitenkin jopa kymmeniä hoivakotikuolemia.

Aiheesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo MTV Uutisille, että ainakin Helsingin hoivakotien koronakuolemantapaukset ovat jääneet uupumaan Husin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoinneista.

– Hus on raportoinut THL:lle kuntien ilmoittamat koronaan kuolleet. Tässä on varmaan puolin ja toisin jäänyt huomaamatta se, että nämä tapaukset ovat tapahtuneet kaupunkien sairaaloissa eli Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

– Jostain syystä hoivakotikuolemat eivät ole sisältyneet näihin lukuihin ja nyt on ihan muutaman päivän sisällä huomattu, että näitä on alkanut tulla enemmän.

Tämän viikon torstaihin mennessä Helsingin hoivakodeissa on kuollut ainakin 48 ihmistä, mutta luvun kehittymisestä ei ole saatu vielä uutta tietoa. 

Kiuruvedellä Kallionsydämen hoivakodissa koronavirukseen on tähän mennessä kuollut jo yli kolmannes hoivakodin asukkaista.

30-paikkaisessa hoivakodissa koronakuolemia on ollut 11 ja virustartunnan on saanut yli puolet hoivakodin vakituisesta henkilökunnasta. Ylä-Savon sote-kuntayhtymän mukaan kaikki hoivakodissa menehtyneet ovat olleet hyvin iäkkäitä. 

Hoivakodin toimintavastuu siirrettiin palveluntarjoaja Attendolta Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle 9. huhtikuuta.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä kertoo, että siirtymän jälkeen hoivakodissa on muun muassa parannettu hygieniakäytäntöjä ja muutettu toimintatapoja siivous- ja pyykkihuollossa. 

Juttua päivitetty 18.4. klo. 10.49: Jutussa viitattiin virheellisesti hoivakoti Kallionsydämen toimitusjohtajaan, kun kyseessä oli Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja. Korjattu myös muotoilua hoivakoti Kallionsydämen siirrosta Ylä-Savon sote-kuntayhtymälle. Attendo päätti yhdessä sote-kuntayhtymän kanssa hoivakodin toimintavastuun siirrosta.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja