Yli 7 vuoden oikeusprosessille kova hintalappu: HOK-Elannon ex-kiinteistöpäällikön oikeuskuluista valtiolle yli 2,3 miljoonan lasku

HOK-elannon ex-kiinteistöjohtajan lahjussyytteet hylättiin – valtionsyyttäjä pettyi yli tuhatsivuiseen päätökseen 4:08
MTV Uutiset Live haastatteli syyttäjää tuoreeltaan.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi eilen kaikki lahjussyytteet Helsingin osuuskaupan ex-kiinteistöjohtajan lahjusjutussa, joka kävi lopulta kalliiksi valtiolle. 

Esitutkinta ja oikeudenkäynti kestivät yhteensä yli seitsemän vuotta. Pitkässä oikeusprosessissa kertyneitä oikeudenkäyntikuluja tuomittiin valtion maksettavaksi yli 2,3 miljoonaa euroa.

Syyttäjien mukaan vuosina 1994–2012 kiinteistöjohtajana toiminut Jari Leivo otti itselleen ja perheelleen noin 700 000 euron edestä lahjuksia muun muassa rakennusyhtiöiltä suosiakseen niitä työssään. Rahat menivät tytärten kilparatsastuskuluihin, Leivon mukaan täysin laillisesti.

Leivon oikeudenkäyntikuluiksi lähes 400 000 euroa

Ex-kiinteistöpäällikkö Leivoa syytettiin perusmuotoisesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa vuosina 2005–2012. Hänen työhönsä kuului esimerkiksi uusien liikepaikkojen suunnitteluttaminen ja rakennuttaminen. Syyttäjän mukaan lahjojia olivat HOK-Elannon kiinteistöyksikön kumppanit.

Oikeuden mukaan siitä, että maksut olisivat olleet lahjuksia, ei kuitenkaan esitetty riittävää näyttöä oikeudessa. Käräjäoikeus hylkäsi myös kaikkien lahjuksen antamisesta epäiltyjen syytteet, kirjanpitorikoksia koskevat syytteet ja esimerkiksi rakennusyhtiöiden yhteisösakkoon tuomitsemista koskevat vaatimukset.

Valtio määrättiin maksamaan pelkästään Leivon oikeudenkäyntikuluja yli 384 000 euroa.

Arkkitehtitoimiston pitäjä vetoaa syyttäjiin: "Älkää valittako"

Kaikkien Leivon lahjomisesta epäiltyjen lahjussyytteet kaatuivat oikeudessa. Oikeus totesi, että muun muassa suuret rakennusyhtiöt Skanska Talonrakennus ja Caverion (entinen YIT-kiinteistötekniikka) sekä arkkitehtitoimistot Forma-Futura ja Innovarch toimivat lain puitteissa.

Syytteistä vapautuneisiin lukeutuvat niin ikään Skanskan entinen toimitusjohtaja Juha Hetemäki ja nykyinen toimitusjohtaja Tuomas Särkilahti.

Myös Caverion Suomen entisen toimitusjohtajan Jarno Hacklinin ja arkkitehtitoimisto Forma-Futuran pitäjän Leila Tuomisen syytteet hylättiin. Oikeuden mukaan myöskään Jolon panttivankidraamasta tunnetuksi tullut Innovarchin hallituksen jäsenenä toiminut Risto Vahanen ei syyllistynyt rikokseen.

Tuomisen asianajaja Matti Manner lähetti tänään medialle tiedotteen, jossa hän vetoaa syyttäjiin, etteivät nämä valittaisi käräjäoikeuden tuomiosta. Tuominen vapautettiin syytteistä aiemmin Vantaan ex-kaupunginjohtaja Jukka Peltomäen lahjusjutussa.

– Kun käräjäoikeuskin on hylännyt tämän kolmannen aiheettoman syytteen, on kohtuullista edellyttää yli kahdeksan vuotta jatkuneen, Leila Tuomisen henkiset ja taloudelliset voimavarat kuluttaneen prosessin lopultakin päättyvän, ja että syyttäjät eivät valita käräjäoikeuden perustellusta ja oikeasta päätöksestä, Tuomisen asianajaja Manner sanoo tiedotteessa.

STT ei ole tavoittanut syyttäjiä kommentoimaan mahdollisia valitusaikeita. 

Lue myös:

    Uusimmat