Yli 60 autoilijaa tankkasi väärää polttoainetta Turussa – "Moottorivaurion riski on ilmeinen"

Kolme tapaa selvittää: Kummalta puolelta auto tankataan? 0:58
Mistä tietää, kummalta puolelta auto tankataan? Videolla kerrotaan kaksi tapaa selvittää se nousematta autosta.

Turussa sijaitseva ABC Koulukatu pahoittelee tankkausvirheen seurauksena tapahtunutta polttoaineiden sekoittumista. Se lupaa maksaa kaikki kulut autojen mahdollisesta vaurioitumisesta.

Turun Koulukadulla sijaitseva ABC-asema kertoo Facebook-sivuillaan, että dieseliä maanantaiaamupäivällä 20.6.2022 tankanneiden on hyvä tarkkailla autojaan. Aseman dieselsäiliöön oli sekoittunut maanantaina tankkausvirheen seurauksena suuri määrä bensiiniä.

– Dieselsäiliöön joutuneen bensiinin määrä on huomattava, ABC Koulukatu tiedottaa.

Se kertoo lopettaneensa dieselin myymisen välittömästi, kun epäilys sekoittumisesta tuli ilmi. Sekoittunutta dieseliä ehti tankkaamaan maanantaina klo 9–15 välisenä aikana 62 asiakasta, joihin ABC sanoo olevansa yhteydessä, mikäli se on mahdollista.

Toimi näin, jos epäilet autosi vaurioituneen

Asemalla kyseisenä ajankohtana tankanneiden dieselautoilijoiden on syytä tarkkailla autonsa toimintaa. Vaikka tankkiin ei olekaan tässä tapauksessa päässyt puhdasta bensiiniä, vaan dieselin ja bensiinin sekoitusta, voi erityisesti uudempiin ja herkempiin dieselautoihin aiheutua käyntihäiriöitä.

Mikäli asiakas on tankannut asemalla dieseliä kyseisenä ajankohtana, ja huomaa autonsa käyttäytyvän normaalista poikkeavalla tavalla, kehotetaan asiakasta viemään autonsa pikimmiten huoltoon.

– ABC Koulukatu korvaa autoihin viallisesta tuotteesta mahdollisesti tulleet vahingot.

Helsingin Sanomien mukaan virheen huomasi polttoainetta asemalle toimittanut kuljetusyhtiö.

Bensa voi aiheuttaa dieselautolle tuhoja

Parasta olisi, jos väärää polttoainetta tankannut ei ehtisi käynnistämään autoaan virhetankkauksen jälkeen, vaan virheen huomaisi jo tankatessaan. Silloin olisi mahdollista selvitä vain polttoainetankin tyhjennyksellä ja puhdistuksella.

ABC Koulukadun tapauksessa on tosin kyse laajemmasta virheestä, eikä yhden autoilijan omasta vahingosta. Tässä tapauksessa asiakkaan on ollut mahdotonta tietää, millaista polttoainetta pumpussa on ollut.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoi MTV Uutisille muutama vuosi sitten, että bensassa ei ole samalla tavalla voitelevia aineita kuin dieselöljyssä, joten se saattaa aiheuttaa polttoainepumpussa ja muualla järjestelmässä tuhoja.

– Dieselin seassa oleva bensa muuttaa myös polttoaineen leimahduspistettä, jolloin tulipalon tai moottorivaurion riski on ilmeinen, Vesalainen totesi tuolloin.

– Karkeana yleistyksenä voidaan todeta, että mitä pidemmälle polttoainejärjestelmään väärää polttoainetta pääsee, sitä suurempia ja kalliimpia ovat vauriot, Vesalainen sanoi.

Vesalaisen mukaan mahdolliset isommat ongelmat saattavat tulla esiin vasta useiden kuukausien tai jopa vuosien kuluttua virhetankkauksesta.

ABC Koulukadun virhetankkauksesta uutisoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat