Yli 25 000 kävi katsomassa ainutlaatuista taidekerrostaloa – taiteellinen johtaja ei ole pahoillaan talon purkamisesta: "Vieraat kokevat luopumisen tuskaa"

Purkutaidetalo Keravalla ylitti kävijämääräennusteet heittämällä – talon kohtalo pysyy kuitenkin samana 4:41
Purkutaidetalo Keravalla ylitti kävijämääräennusteet heittämällä – talon kohtalo pysyy kuitenkin samana

Taiteen kotitalo sai jatkoa suuren kävijämäärän ansiosta. Purkutaidetalon kohtalo pysyy kuitenkin samana ja vanha betonikerrostalo puretaan tulevaisuudessa.

Keravalla sijaitseva Taiteen kotitalo eli purkutaidetalo on rikkonut kävijäodotukset reippaasti kesän aikana. Kun tyhjillään olleeseen kerrostaloon aukesi poikkeuksellinen taidenäyttely, kävijöitä odotettiin noin 6000.

Kesän aikana taidenäyttely on kerännyt kuitenkin yli 25 000 kävijää.

Näyttelyn viimeinen virallinen aukiolopäivä veti paikalle useiden tuntien jonot ja siksi näyttelyn viimeistä aukiolopäivää siirrettiin kuukaudella eteenpäin.

Betonitalon kohtalo on silti sama: se aiotaan purkaa tulevaisuudessa.

Taiteen kotitalon taiteellinen johtaja Jouni Väänänen ei ole päätöksestä kuitenkaan pahoillaan.

– Näkisin, että sillä on aika suuri arvo, että ihmiset pääsevät hetkellisesti kokemaan nämä meidän teoksemme ja sitten he kokevat sitä luopumisen tuskaa, Väänänen kommentoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Itseluottamusta ja näkyvyyttä

Taiteen kotitalon teoksista ovat vastanneet lukuisat taiteilijat aina harrastajista ammattilaisiin. Mukana purkutaidetaloa luomassa on ollut myös esimerkiksi päihdekuntoutujia.

Purkutaidetalo on ollut elämys paitsi yleisölle, myös taiteilijoille.

– Mullehan tää on ollut kaikkien aikojen kesä. Olen saanut tästä niin paljon irti, että tämä on ollut oman epäammattitaiteilijaurani kohokohta, projektissa mukana ollut taiteilija Sheikki kuvailee Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Taiteilijan mukaan projekti on tuonut paitsi itseluottamusta, myös näkyvyyttä.

– Koko projekti on tuonut minulle talon ulkopuolista huomiota. Minut tunnistetaan tuolla liikenteessä ja julkisilla paikoilla. Tämä on saanut mut kukoistamaan aiempaa enemmän.

Luvassa jatkoa?

Väänäsen toiveena on, että suuren suosion saavuttanut purkutaidetalo madaltaisi taiteen kynnystä ja toisi taidekenttää lähemmäs tavallisia kansalaisia.

– Toivoisin, että tällaiset matalan kynnyksen näyttelyt olisivat siinä mielessä oleellisia, että nämä kasvattaisivat yleisöä käymään myös muissa taidemuseoissa ja näyttelyissä.

Yleisön toiveena taas on, että purkutaidetaloja nähtäisiin tulevaisuudessa lisää. Kiinnostusta ovat osoittaneet myös useat eri kaupungit.

Katseita tulevaan ei olla kuitenkaan vielä toistaiseksi käännetty.

– Meidän täytyy nyt tämän projektin jälkeen levätä hetki.

Lue myös:

    Uusimmat