Yli 200 vaasalaisen koulun oppilasta vetoaa "koulun seksististä kulttuuria" vastaan – osa kertoo opettajan kosketelleen

Joukko Vaasan ruotsinkielisen normaalikoulun Vasa övningsskolan entisiä ja nykyisiä oppilaita vetoaa seksuaalista häirintää vastaan. Vetoomuksessa on yli 200 allekirjoitusta. Osa kertoo myös nimettömänä omakohtaisista kokemuksistaan, kuten siitä, että opettaja on kosketellut vyötärölle tai pepulle ja vihjaillut.

Yksi kertoo yläkoulun opettajan osoitelleen oppitunnilla laservalolla rintoihin ja nauraneen päälle.

Toinen kertoo saaneensa joka päivä miespuoliselta opettajaltaan Facebook-viestejä. Moni kertoo jättäneensä menemättä kurssille, koska sitä opetti tietty miesopettaja.

– Miespuolinen opettaja on monta kertaa kommentoinut ulkonäköäni: Olet hyvännäköinen, yksi oppilas kertoo vetoomuksessa.

"Opettajista varoitettiin"

Vetoomuksen kokoajan, lukiolaisen Ellen Sahlströmin mukaan tapaukset ulottuvat tähän syksyyn asti ja suurin osa allekirjoittajista on nykyisiä lukiolaisia.

Kokoajan mukaan epäasiallisesti käyttäytyneitä opettajia on enemmän kuin yksi. Vetoomuksen takana olevat naiset eivät halua tarkemmin kertoa, kuinka monesta opettajasta on kyse.

– Emme halua kohdistaa tätä henkilöön, vaan se on kulttuuri koulussa, jonka haluamme rikkoa, Sahlström kertoo STT:lle.

Yhdessä kertomuksista oppilas kertoo serkkunsa varoittaneen häntä "pysyttelemään loitolla kahdesta miespuolisesta opettajasta".

Vasa övningsskola on normaalikoulu, jossa lukiossa ja yläkoulussa on osittain samoja opettajia.

Koulun johdolle kanneltiin

Useiden kertomusten perusteella oppilaat ovat yrittäneet viedä asiaa koulun johdolle, mutta ovat kokeneet, että asioihin ei ole puututtu.

Yksi kertoo koulun johdon suhtautuneen niin, ettei huhuja tule levitellä. Opettajaltaan Facebook-viestejä myös kesälomalla saanut opiskelija kertoo koulun johdon ehdottaneen, että hän itse kirjoittaisi tai kertoisi opettajalle, että tämän tulisi lopettaa.

Sahlström ei halua tarkentaa, kenestä tai keistä koulun johdossa kertomuksissa on kyse.

– Tämä ei ole henkilöön vaan koulun kulttuuriin kohdistuvaa kritiikkiä.

Samanlainen vetoomus opettajien nimillä lisättynä on kuitenkin lähetetty koulun rehtorille.

Kokemukset kerätty nimettömänä

Vetoomus syntyi, kun Sahlström seurasi viime viikolla uutisointia Ruotsin metoo-mylläkästä, jossa seksuaalisesta häirinnästä tehdyt paljastukset ovat muun muassa pudottaneet johtajia asemistaan ja lukuisilla eri aloilla on tehty vetoomuksia häirintää vastaan.

– Tuli olo, että Suomessa kukaan ei puhu tästä, että tätä ei ole olemassa Suomessa. Kun juttelin parin kaverin kanssa (lukiossa), kaikilla oli fiilis, että pitäisi tehdä jotain. Päätin, että nyt tämä loppuu, Sahlström kertoo.

Sahlström teki Whatsapp-ryhmän, jossa oli pian 140 ihmistä. Sitä kautta jaettiin Google-tiedostoa, johon entiset ja nykyiset oppilaat saivat kertoa nimettömänä kokemuksistaan. Lopuksi vetoomuksen allekirjoitti 224 ihmistä omalla nimellään.

Whatsapp-ryhmässä mukana olleet ovat 2010-luvun opiskelijoita. 

Lue myös:

    Uusimmat