Vaasalaiskoulun ex-rehtori: Yksi opettaja on erotettu osin häirintäepäilyjen vuoksi – toinen opettaja on saanut huomautuksen

Häirintäsyytösten kohteena olevassa Vaasan ruotsinkielisessä normaalikoulussa Vasa övningsskolassa on aiemmin erotettu opettaja häirintäepäilyjen vuoksi, kertoo koulun entinen johtava rehtori Gun Jakobsson. Jakobssonin mukaan erottamisen syitä oli häirinnän lisäksi muitakin.

Jakobsson kertoo myös antaneensa huomautuksen ja varoituksen häirintäepäilyjen vuoksi. Jakobssonin mukaan sanktioita on kohdistettu useampaan kuin yhteen opettajaan.

Jakobsson toimi vuosia koulun johtavana rehtorina tähän vuoteen asti. Elokuussa johtava rehtori vaihtui. Nykyinen johtava rehtori Bernt Klockars kertoo tienneensä, että häirintäasiaan puututtiin viime vuonna, ja tämän vuoksi luuli, että asia oli jo käsitelty.

Vasa övningsskolan tapahtumat tulivat julkisuuteen, kun myöhään eilen koululle ja medialle lähetettiin yli 200 oppilaan vetoomus seksuaalista häirintää vastaan. Osa oppilaista on kokenut myös itse miesopettajan tai -opettajien lähentelyä.

Suurin osa vetoomuksen allekirjoittajista on koulun nykyisiä oppilaita, mutta mukana on myös allekirjoittajia vuosien takaa. Vetoomukseen sisällytetyissä nimettömissä kertomuksissa viitataan useampaan kuin yhteen opettajaan.

Ex-rehtori puhui häirinnästä epäiltyjen kanssa "kymmeniä kertoja"

– Olen ollut varmasti kymmenkunta kertaa vakavissa keskusteluissa opettajien kanssa, ja muutama keissi on viety eteenpäin yliopiston henkilöstöosastolle, Jakobsson kertoo tapauksista uransa ajalta.

Jakobssonin mukaan nämä noin kymmenen keskustelua on käyty nimenomaan häirinnästä epäiltyjen opettajien kanssa.

– Olen ihan varma, että tämänkokoisissa kouluissa tämä on yleinen ongelma. Ihan hyvä, että se nostetaan pöydälle. Meidän oppilaamme ovat olleet harvinaisen rohkeita. Muut koulut voisivat jatkaa.

Useista vetoomukseen liitetyistä kertomuksista tulee ilmi, että oppilaat ovat kokeneet, ettei koulun johto ole ottanut häirintäkanteluita vakavasti.

Yksi kertoo koulun johdon suhtautuneen niin, ettei huhuja tule levitellä. Opettajaltaan Facebook-viestejä myös kesälomalla saanut opiskelija kertoo koulun johdon ehdottaneen, että hän itse kirjoittaisi tai kertoisi opettajalle, että tämän tulisi lopettaa. Kertomuksista ei tule ilmi, kenelle on kanneltu, ja mihin vuoteen tapahtumat sijoittuvat.

Jakobsson harmittelee oppilaiden kokemuksia, koska hänen mukaansa häirintään on puututtu.

– Ongelma on, että ehkä ollaan oltu liian varovaisia siinä, että ei olla tarpeeksi vahvasti kommunikoitu takaisin nuorille.

Tällä Jakobsson tarkoittaa sitä, että hänen mukaansa juridisista syistä oppilaille ei ole voitu kertoa, mihin toimenpiteisiin koulu on kanteluiden vuoksi ryhtynyt.

Asiaa selvitetty yliopistoa myöten

Vasa övningsskolan on normaalikoulu, joka toimii Åbo Akademin alla. Yliopisto myös vastaa koulun toiminnasta. Koulun johtavan rehtorin esimies, dekaani Fritjof Sahlström Åbo Akademista kertoo, että häirintäasia ei ole koulussa uusi.

– Aikaisemmin vastaavaa asiaa on käsitelty syksyllä 2016, mutta valitettavasti sitä ei voi avata sen enempää. Silloin siihen on puututtu.

Hän ei suoraan kerro, onko kyse samoista opettajista kuin nyt tai sitä, miten asiaan on puututtu.

– Tähän aiheeseen liittyviä tapauksia on käsitelty ja niihin liittyviä päätöksiä on tehty vuonna 2016. Näissä nyt julkisuuteen nousseissa oppilaiden kirjoituksissa käsitellään asioita, jotka ovat tapahtuneet useamman vuoden aikana, myös ennen vuotta 2016 ja myös sen vuoden aikana, Sahlström sanoo.

Hänen tietääkseen vuonna 2016 esiin tullut häirintä ei ole johtanut työsuhteen päättymiseen.

– Sen voin sanoa, että asiaan on puututtu.

STT kysyi vasta kuukauden dekaanina toimineelta Sahlströmiltä myös sitä, ovatko toimenpiteet olleet riittäviä, kun nyt näyttää siltä, että epäasiallinen toiminta on jatkunut myös vuoden 2016 jälkeen.

– En ole tutustunut päätöksen valmistelumateriaaleihin, mutta tämän päivän ja tämän syksyn keskustelun valossa on kyllä mahdollista, että olisi voinut tehdä vielä enemmän, Sahlström kertoo.

Sahlströmillä on itselläänkin kaksi lasta kyseisessä koulussa ja hän sai tiedon nyt julkisuuteen nousseista häirintäepäilyistä jo viime viikolla lastensa kautta.

– He kertoivat, että tästä oli ryhdytty keskustelemaan oppilaiden keskuudessa liittyen tähän metoo-kampanjaan. Näiden keskustelujen perusteella päätin pitää kokouksen, jossa oli johtava rehtori ja koulun johtokunnan puheenjohtaja.

Sahlströmin mukaan kokouksessa käsiteltiin asiaa alustavasti ja pohdittiin mahdollisia jatkotoimia. Myös vuoden 2016 häirintätapaus oli esillä kokouksessa. Hänen mukaansa ensimmäinen tehtävä on nyt kuulla oppilaita, jotta saadaan parempi kuva siitä, mitä on tapahtunut, ja kuka on kokenut ja mitä missäkin tapauksessa.

– Tarkoitus on oppilaiden lisäksi kuulla henkilökuntaa, syytösten kohteena olevia opettajia ja saada selvyys asiasta. Sen jälkeen tehdään johtopäätöksiä jatkotoimenpiteistä.

Myös nykyinen rehtori Bernt Klockars kertoo, että koulussa on aloitettu sisäinen selvitys. 

Lue myös:

    Uusimmat