Mainos

Yli 20-kiloinen kivenmurikka putosi katon läpi Hämäläisten makuuhuoneeseen – "Sänky taittui linkkuveitsen tavoin"

0:18

Hankasalmelainen pariskunta oli viettämässä kesäpäivää mökillään Viitasaarella vuonna 2016, kun tyttäreltä tuli soitto. Alpo ja Annikki Hämäläisen kodin katon oli lävistänyt iso kivenjärkäle ja tehnyt pahaa jälkeä pariskunnan makuuhuoneelle.

Hämäläisten tytär Sari Hämäläinen oli käynyt vanhempiensa kotona kastelemassa kasvit ja tarkistamassa vanhemmille saapuneet postit, mutta joutuikin kutsumaan lopulta poliisin paikalle.

– Kurkkasin makuuhuoneeseen ja totesin, että onpa huonosti pedattu sänky. Katsoin tarkemmin ja näin, että koko makuuhuone oli sekaisin. 

Hän rupesi epäilemään, että talossa on käynyt murtovarkaita. Itse asiassa näytti siltä, että joku makasi sängyssä. Sari sotti äkkiä aviomiehensä paikalle.

Miehen saavuttua paikalle selvisi, ettei sängyssä maannut ketään. Mutta reikä katossa ja kivenjärkäle sen sijaan löytyivät. Hämäläinen soitti paikalle poliisin, joka teki tapahtuneesta rikosilmoituksen.

21 kiloa painava kivenjärkäle oli singonnut läheiseltä louhintatyömaalta, jossa tehtiin räjäytystyötä.

– Googlen kartan mukaan räjäytys tehtiin 190 metrin päässä kodistamme. Ilmeisesti siinä on ammuttu liian kovalla panoksella. Noin nyrkin kokoisia kiviä löytyi myös pihastamme, kertoo nyt Alpo Hämäläinen.

Jo 30 vuotta toiminnassa olleen louhoksen ja ja Hämäläisten tontin välillä on rautatie, joka sai myös osumaa räjäytyksestä, ja junaliikenne jouduttiin katkaisemaan joksikin aikaa, Alpo muistelee.

"Suojelusenkelit ajoivat mökille"

Singonnut kivenjärkäle rikkoi matkallaan Hämäläisten kotitalon katon lisäksi myös pariskunnan sängyn ja jatkoi matkaansa aina lattiavaluun asti.

– Sänky taittui linkkuveitsen tavoin.

Jos Hämäläiset olisivat olleet kotona räjäytyksen aikaan, olisi voinut käydä hyvin pahasti. Aviopari nimittäin tavallisesti ottaa makuuhuoneen sängyllä päiväunet, ja räjäytys tapahtui juuri siihen aikaan, kun olisi ollut päiväunien aika.

Hämäläiset olivat lähteneet mökille vain kaksi päivää ennen tapausta.

– Olen myöhemmin ajatellut, että suojelusenkelit ajoivat meidät Viitasaarelle.

Viitasaaren mökillä pariskunta joutuikin viettämään lähes kaksi kuukautta tapahtuneen jälkeen, kun kotitalossa tehtiin korjauksia. 

– Ainoa hyvä asia tässä oli se, että tämä tapahtui kesäaikaan, ja pystyimme olemaan mökillä.

Kivenjärkäle on yhä tallessa

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Sisä-Suomen kihlakunnansyyttäjä vaatii louhinta-alan yrityksen toimitusjohtajalle rangaistusta räjähderikoksesta ja työturvallisuusrikoksesta. Keski-Suomen käräjäoikeus antaa asiasta tuomion marraskuun puolivälissä. 

Vahingon aiheuttanut louhintayritys maksoi Hämäläisten kotiin tehdyn remontin ja korvauksia. Hämäläisten talon kivijalassa on nyt tärinämittari, joka ilmoittaa tulevasta räjäytyksestä louhoksella.

– Kyllähän se joka kerta pistää miettimään, kun räjäytys tulee, Alpo Hämäläinen sanoo.

Makuuhuoneessa tuhoja tehneellä kivenmurikalla on tänä päivänä paikka Hämäläisten eteisessä. Sieltä se muistuttaa tapahtuneesta ja kiinnittää vierailijoiden huomion. 

Asiasta uutisoi aiemmin muun muassa Ilta-Sanomat.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja