Yli 100 vauvaa jumissa ilman vanhempiaan Ukrainassa – oikeusasiamies kritisoi rajusti kohdunvuokrausta: "Todiste bisneksestä, jossa vauvat ovat korkealaatuisia tuotteita"

Yli sata sijaissynnyttäjien synnyttämää vauvaa odottaa biologisia vanhempiaan Ukrainassa, sillä koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi vauvojen biologiset vanhemmat eivät pääse hakemaan heitä. Espanjalainen Rafa Aires pääsi vauvansa luokse, mutta he eivät voi lähteä kotiin.

Rafa Aires matkusti Ukrainaan yksin, sillä hänen vaimonsa jäi heidän kotimaahansa Espanjaan tekemään töitä. Aires ehti matkustaa alueelle juuri ennen rajojen sulkeutumista.

– Hoitajat ja lääkintähenkilöstö ovat olleet mahtavia minua kohtaan. He tekevät elämästä helpompaa, Aires kertoo uutistoimisto Reutersille.

Hänen vauvansa on hoidossa noin 50 muun vauvan kanssa vanhoissa hotellin tiloissa Kiovan lähistöllä. Hoitola on ympäröity korkealla muurilla ja piikkilangalla.

Sieltä vanhemmat, jotka ovat usein kotoisin Yhdysvalloista, Kiinasta, Ruotsista tai Irlannista, yleensä hakevat vauvan sen synnyttyä. Biotexcomilla maksetaan yhdestä kannetusta lapsesta sijaissynnyttäjälle noin 13000–16000 euroa. 

– Joka päivä soitan videopuhelun vaimolleni tunnin tai puolentoista ajan, jotta hän näkee vauvan. Se on ainoa asia, jonka voin tehdä pitääkseni hänet onnellisena. Tämä on vaikeaa, todella vaikeaa, Aires sanoo.

Laillinen bisnes

Kohdunvuokrauksessa sijaissynnyttäjän kohtuun istutetaan hedelmöitetty munasolu, joka on peräisin joko lapsen biologisilta vanhemmilta tai luovuttajilta. Alkio ei siis ole sitä kantavan naisen biologisesti, vaikka se hänen sisällään kehittyykin.

Ukrainassa kohdunvuokraus on yleinen bisnes, sillä se on yksi harvoista maista, jotka sallivat sijaissynnyttäjän käytön muille kuin maan omille kansalaisille. Nyt koronaviruspandemian vuoksi ulkomaalaiset vanhemmat eivät pääse hakemaan vauvojaan niiden synnyttyä.

Sijaissynnytyspalvelua tarjoavan BioTexCom -yrityksen asianajaja sanoo, että vauvojen kiintymyssuhdetta yritetään vahvistaa videopuheluilla ja kuvilla, mutta se ei korvaa fyysistä kiintymystä.

– Mielestäni vanhemman hoivaa ei voi korvata millään muulla, riippumatta siitä, kuinka ammattilainen vauvasta huolehtiva henkilö on tai kuinka hyvää huolta hänestä pidetään. Tämä psykologinen ja emotionaalinen side täytyy luoda ensimmäisten päivien aikana, sanoo BioTexComin asianajaja Denis Herman.

Oikeusasiamies: Vauvojen määrä voi nousta tuhanteen

Ukrainan parlamentin oikeusasiamies vaatii oikeuksia vauvoille ja heidän yhdistämistä perheisiinsä. Hänen mukaansa laitoksista kuvatut videot todistavat, että valtiossa on ”massiivinen ja systemaattinen” sijaissynnyttäjäbisnes, jossa vauvoja mainostetaan ”korkealaatuisina tuotteina”. 

– Täällä on yli 100 vauvaa odottamassa vanhempiaan erinäisissä hoitolaitoksissa. He [klinikan edustajat] ennustavat, että karanteenin pitkittyessä terveysministeriön arvion mukaan, vauvojen määrä ei jää satoihin, vaan voi nousta jopa tuhanteen, Ukrainan parlamentin oikeusasiamies Ljudmila Denisova sanoo. 

Denisova ehdotti lakia, jonka perusteella vain ukrainalaiset vanhemmat saisivat käyttää palvelua. 

BioTexCom on suurin ukrainalainen sijaissynnytyspalveluja tarjoava yritys, ja klinikoita on noin 50 ympäri maan. Liiketoimintaa on kritisoitu voimakkaasti, sillä naisten pelätään joutuvan huonossa taloustilanteessa sijaissynnyttäjiksi vastoin tahtoaan.

Suomessa sijaissynnytys on laitonta, mutta suomalaisten tiedetään ostaneen palveluja ulkomailta. Sijaissynnyttämisen pelätään aiheuttavan "vauvaturismia". Toisaalta sitä myös puolustetaan, sillä se on joillekin vanhemmille ainoa keino saada omia biologisia lapsia.

Katso artikkelin alussa olevalta videolta pidempi juttu Ukrainaan jumiin jääneiden vauvojen tilanteesta.

Lue myös:

    Uusimmat