Pako ei ole vaihtoehto: Sijaissynnytetyt vauvat odottavat vanhempiaan pommisuojissa Ukrainassa – "Luku kasvaa jatkuvasti"

Sijaissynnytetyt vauvat odottavat uusia vanhempiaan pommisuojissa. Ukrainassa toimivasta hedelmöitysklinikasta kerrotaan MTV:lle, että kuun lopulla heillä saattaa olla huolehdittavaan sata vauvaa. Rohkeimmat pariskunnat matkustavat keskelle sotaa hakeakseen lapsensa.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Suomessa hedelmöityshoitoihin perustuvat sijaissynnytysjärjestelyt on kielletty, mikä ajaa joitain lasta prosessilla toivovia pariskuntia ulkomaille – esimerkiksi Ukrainaan ja Venäjälle.

Venäjän hyökkäys on saanut suuret ihmismassat liikkeelle, mutta kohtunsa ulkomaalaisille vuokranneille naisille pako maasta ei ole varteenotettava vaihtoehto. Jotta sijaissynnytysprosessi sujuu protokollan mukaisesti, tulee vauvan syntyä Ukrainassa.

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että ainakin 21 sijaissynnytettyä vauvaa on jumissa pääkaupunki Kiovassa sijaitsevassa pommisuojassa. Suoja ei tarkoita sataprosenttista turvaa. Yllä olevalla videolla lisää aiheesta!

Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut, että Ukrainassa terveydenhuollon laitoksiin kohdistuneissa kymmenissä iskuissa on kuollut tähän mennessä ainakin 12 ihmistä, haavoittuneita on vähintään 34. Uhrien joukossa on WHO:n mukaan myös terveydenhuollon työntekijöitä.

Lue uusimmat tiedot Ukrainan sodasta tästä seuranta-artikkelista.

Kiovassa toimivasta BioTexCom-hedelmöitysklinikasta kerrotaan MTV Uutisille, että tilanne on hyvin hankala. Työntekijät tekevät kuitenkin parhaansa ylläpitääkseen klinikan toimintaa.

BioTexComin oikeusavustaja Denis Herman kertoo sähköpostivastauksessaan, että tällä hetkellä klinikka huolehtii noin 600:sta eri raskausvaiheessa olevasta sijaissynnyttäjästä sekä yli 30 vauvasta. Vauvoja syntyy joka päivä lisää.

– Luku kasvaa jatkuvasti ja kuun lopulla meillä saattaa olla sata vauvaa, jos mitään muutosta ei tapahdu, Herman kirjoittaa.

Hänen mukaansa jokaisessa Kiovassa sijaitsevassa synnytyssairaalassa on pommisuoja, jossa vauvat nyt syntyvät lääkäreiden ja sairaanhoitajien avustuksella.

Klinikat vakuuttavat pitävänsä huolen sijaissynnyttäjistä

BioTexCom kertoo olevansa jatkuvasti yhteydessä kaikkiin sijaissynnyttäjiinsä. Raskauden alkuvaiheessa olevat naiset ovat perheidensä luona eri puolilla Ukrainaa. Tutkimukset tehdään paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

Jos sota pakottaa sijaissynnyttäjät pakenemaan turvallisemmalle alueelle, kertovat he asiasta klinikalle. Vaarallisimmilla alueilla oleville naisille klinikka tarjoaa Hermanin mukaan siirtoa muualle.

Myös toinen Ukrainassa sijaissynnytyksiä tarjoava hedelmöitysklinikka VittoriaVita kertoo verkkosivuillaan pitävänsä huolen sijaissynnyttäjiensä turvallisuudesta. Sitä, miten se käytännössä tapahtuu, ei kuitenkaan kerrota.

Sodan keskelle syntyvät vauvat saapuvat maailmaan sairaaloissa sijaitsevissa pommisuojissa. Jos julkaisu ei näy, voit avata sen tästä.

"Pidämme heistä huolen niin kauan kuin vaaditaan"

Sodan alkaessa Ukrainassa oli Hermanin mukaan 150 ulkomaalaista pariskuntaa, joilla oli käynnissä sijaissynnytysprosessi BioTexComin kanssa. Valtaosa on onnistunut poistumaan maasta, mutta nyt heidän tilalleen on alkanut tulla pareja, jotka hakevat sodan keskelle syntyneitä vauvojaan kotiin.

BBC:lle puhunut pariskunta riskeerasi henkensä ja matkusti sodan keskelle hakemaan heille syntyneen vauvan turvaan. Matka Kiovaan kesti junalla 12 tuntia.

Herman vakuuttaa sijaissynnytetystä vauvastaan huolestuneita ulkomaalaisia pareja, että heidän lapsensa pidetään niin hyvässä turvassa kuin tilanteessa on mahdollista.

– Pidämme heistä huolen niin kauan kuin vaaditaan.

Uusia sijaissynnytysprosesseja klinikka ei tällä hetkellä käynnistä, kertoo amerikkalainen uutiskanava CNN.

Mitä Ukrainan sodan tapahtui torstaina? Katso alla olevalta videolta tiivistys eilisen tapahtumista. Juttu jatkuu videon alla.

Ukrainan sota: Putin syytti länsimielisiä oligarkkeja maanpetturuudesta ja raivosi lännelle 8:12
Katso videolta tiivistys sodan tapahtumista torstaina 17.3.

Myös Venäjällä tapahtuvat sijaissynnytykset huolestuttavat

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio toteaa MTV Uutisille, että tilanne on varmasti monella tapaa hyvin ahdistava ja huolestuttava myös suomalaisille pareille, jotka toivovat lasta sijaissynnytysprosessin kautta. Tarkkaa tietoa tällaisten parien määrästä ei ole

Sijaissynnyttäjien Facebook-vertaistukiryhmästä kerrotaan, että viime aikoina suomalaiset parit ovat suosineet Ukrainan sijaan Venäjää.

Sekään ei ole hyvä vaihtoehto, sillä tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä pelottaa itänaapurissa vireillä oleva hanke, joka kieltäisi ulkomaalaisten sijaissynnytykset, ryhmistä kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat