Sota sulki monia matkakohteita, mutta tuhannet venäläiset äidit eivät jääneet neuvottomiksi: "Argentiinan passi avaa lapselleni ovia"

Valkovenäläinen tutkija:"Sota ei lopu ensi vuonna, pahin on vasta edessä" 7:05
Valkovenäläisen tutkijan Ryhor Niznikaun mukaan ainakin kaksi kolmasosaa venäläisistä kannattaa Putinin politiikkaa ja sotaa Ukrainaan.

Jopa sadat venäläiset naiset matkustivat päättyneenä vuonna Argentiinaan synnyttämään, uutisoi The Guardian. Viisumivapaa matkustaminen on venäläisille tällä hetkellä harvinaista herkkua, mikä on kasvattanut Argentiinan suosiota venäläisten keskuudessa.

Venäläisäitejä houkuttelee maahan myös mahdollisuus saada lapselle Argentiinan kansalaisuus.

Venäjän Argentiinan suurlähetystön virkailija arvioi jopa 2 500 venäläisen muuttaneen menneenä vuonna maahan. Monet saapuneista ovat olleet raskaana olevia naisia, jotka aikovat synnyttää Argentiinassa.  

– Tänä vuonna luku voi olla jopa 10 000 sanoo, Venäjän lähetystön konsulipalveluosaston johtaja Georgi Polin.

Buenos Airesissa loppuvuodesta synnyttänyt Polina Cherepovitskaja kertoo yllättyneensä, kun sairaalassa kuuluikin yllättäen venäjän kieltä.

– Se oli aivan hullua. Ainakin kahdeksan muuta venäläistä naista oli edelläni jonossa, aiemmin Moskovassa korusuunnittelijana työskennellyt Cherepovitskaja kertoo.

Cherepovitskaja huomasi olevansa raskaana hieman Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Hän lähti miehensä kanssa nopeasti maasta.

– Rajat sulkeutuivat ympäriltämme nopeaa tahtia ja tiesimme, että meidän täytyi etsiä jokin paikka, jonne olisi helppoa matkustaa. Argentiinan passi avaa lapselleni monia ovia.

Cherepovitskaja perheineen aikoo näillä näkymin jäädä Buenos Airesiin. Koska parilla on nyt Argentiinan kansalaisuuden omaava tytär, myös vanhemmat voivat saada kansalaisuuden helpotetulla prosessilla.

Sota sulki rajat

Ennen sotaakin venäläiset saattoivat matkustaa vain noin 80 maahan viisumitta. Vladimir Putinin hyökättyä Ukrainaan, suuri osa Euroopan maista käytännössä sulki ovensa venäläisiltä.

Eva Pekurova pyörittää firmaa, joka järjestää matkustusasiakirjoja, majoitusta sekä sairaalapaikkoja raskaana oleville venäläisille, jotka aikovat synnyttää ulkomailla. Hän kertoo Buenos Airesin olevan nyt ykköskohde venäläisille synnyttäjille.

Venäläiset eivät tarvitse Argentiinaan viisumia, ja 90 päivän oleskeluoikeuden jatkaminen onnistuu maassa kohtalaisen helposti.

Argentiinalainen passi on venäläisille kullan arvoinen. Sillä pystyy matkustamaan lyhytaikaisille vierailuille 171 maahan ilman viisumia. Tällä listalla ovat muun muassa Britannia, EU-maat ja Japani. Myöskään pitkähkön Yhdysvaltain viisumin saaminen argentiinalaisella passilla ei ole kovin vaikeaa.

Eva Pekurovan yritys järjesti aiemmin synnytysmatkoja esimerkiksi Miamiin Floridaan, joka oli odottavien äitien keskuudessa suosittu kohde.

Koronapandemia kuitenkin käytännössä romutti venäläisten mahdollisuuden matkustaa Yhdysvaltoihin synnyttämään. Ukrainan sota on vaikeuttanut tilannetta entisestään.

– Ennen pandemiaa Miami oli ykköskohde, mutta nyt se on Argentiina, itsekin Buenos Airesissa synnyttänyt Pekurova havainnollistaa.

– Kaikki etsivät nyt vaihtoehtoja Venäjällä vallitsevan tilanteen vuoksi, ja Argentiinan passilla annan lapselleni vapauden.

Lähes päivittäin tusina lisää

Buenos Airesissa venäläisiä houkuttaa myös terveydenhuollon korkea taso. Argentiina on ollut pidättyväinen reaktioissaan sotaan. Maa ei ole asettanut Venäjää vastaan pakotteita. Näin on toiminut moni muukin Etelä-Amerikan maa.

Eva Pekurovan yritys sekä vastaavat muut välittäjät veloittavat synnyttämään saapuvilta venäläisiltä tyypillisesti noin 1 000–9 000 euroa. Maksulla äideille järjestetään monenlaisia palveluja, tulkkauksesta ja asioiden hoitamisesta aina valokuvausten järjestämiseen.

Myös Kirill Makoveev pyörittää venäläisiä synnyttäjiä Argentiinaan auttavaa yritystä. Hän sanoo, että Buenos Airesiin saapuu käytännössä joka päivä tusinan verran raskaana olevia venäläisiä.

– Varauslistamme ovat täynnä tämän vuoden toukokuuhun saakka ja sen lisäksi meillä on jonotuslista, Kirill Makoveev sanoo.

– Sodan alkamisen jälkeen kysyntä on räjähtänyt käsiin. Ilmiö on mennyt jo niin pitkälle, että sairaalat mainostavat venäjän kielellä. Monelle Argentiina ei ole vain paikka synnyttää. Monet haluavat aloittaa uuden elämän täällä eivätkä palaa Venäjälle.

Argentiina on perinteisesti suhtautunut venäläisiin siirtolaisiin suopeasti. 1800-luvun lopulla paljon Venäjän juutalaisia pakeni vainoja maahan valtameren yli. Myös Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen nähtiin siirtolaisaalto.

Argentiinasta on tullut houkutteleva kohde myös Venäjältä paenneille it-alan ammattilaisille sekä start-up -yrittäjille.

Lue myös:

    Uusimmat