Yli 10 vuotta vanhat autot nousseet arvoon arvaamattomaan ympäri Eurooppaa: "Kaikki ovat niiden perässä"

Autojen verkkohuutokauppa on kasvussa 1:55
Käytettyjen autojen myynti on käynyt kiivaana Suomessakin koronaviruspandemian aikana.

Yli 10 vuotta vanhojen autojen hinnat ovat nousseet koronaviruspandemian myötä peräti neljänneksellä, kertoo brittiläinen autokauppias.

Halpojen, muutaman tuhannen euron arvoisten henkilöautojen kysyntä on kasvanut Euroopassa. Koronapandemian vuoksi ihmiset välttelevät joukkoliikenteen käyttöä, mutta taloudellisesti epävarmoina aikoina autoon ei haluta sitoa suurta rahamäärää.

Tutkimuslaitos IHS Markit on kerännyt dataa käytettyjen autojen markkinasta useasta Euroopan maasta. Sen mukaan vanhojen käytettyjen autojen rekisteröinnit ovat lisääntyneet esimerkiksi Ranskassa 16 prosenttia ja Espanjassa 25 prosenttia.

Kysyntä kohdistuu etenkin yli 15 ja 20 vuotta vanhoihin autoihin, kertoo espanjalaisen automyyntiportaalin Sumauton edustaja uutistoimisto Reutersille. Yli 20-vuotiaiden autojen myynti on kasvanut peräti neljänneksellä, yli 15-vuotiaidenkin 16 prosenttia kesä-lokakuussa.

Samaan aikaan bussit ja junat ovat tyhjentyneet: joukkoliikenteen käyttö väheni huhtikuussa Espanjassa 92 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, ja oli syyskuussa yhä 44 prosenttia tavallista vähäisempää.

Argentiinasta Madridiin Espanjaan muuttanut Robert Perez osti vuosimallin 2001 Seat Toledon kahdellatuhannella eurolla.

– Joukkoliikenne on täällä loistavaa, mutta koronan vuoksi sitä on parempi välttää, sanoo Perez Reutersille.

Hinta nousseet jopa 25 prosenttia

Useissa Euroopan maissa toimivan nettikauppapaikan Autoscout24:n sivuilla haetaan kiivaasti etenkin yli 20 vuotta vanhoja autoja. Ranskassa niiden hakumäärät ovat pompanneet 80 prosenttia, Hollannissa 77 prosenttia ja Belgiassa 59 prosenttia.

Lontoolaisessa lähiössä autokauppaa pyörittävä Ameen Sultani sanoo, että kysyntää on varsinkin alle 3 000 punnan (noin 3 300 euroa) autoista. Yli kymmenvuotiaiden autojen hinta on noussut niiden hyvän menekin myötä jopa 25 prosenttia.

– Alle 3 000 punnan autot menevät kaupaksi hyvin nopeasti, eikä niitä tahdo edes riittää, koska kaikki ostajat ovat niiden perässä. Useimmiten auto ostetaan siksi, että halutaan välttää julkista liikennettä, sanoo Sultani.

Lue myös:

    Uusimmat