Yli 10-vuotiaat suomalaislapset liikkuvat liian vähän – "Katastrofaalinen hyvinvointivaltion epäonnistuminen"

Näillä keinoilla lapset saadaan liikkumaan 9:14
Miten saada lapset liikkumaan enemmän? Asiaa Huomenta Suomessa pohtivat hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen ja Urheiluopistot ry:n puheenjohtaja Petri Jakonen.

Suomessa yläkouluikäisistä lapsista 40 prosenttia liikkuu niin vähän, että se vaarantaa heidän terveytensä. Asiantuntijoiden mukaan lasten liikkumattomuus on hyvinvointivaltiolta "katastrofaalinen epäonnistuminen".

Huomenta Suomessa lasten liikkumattomuudesta olivat keskustelemassa hyvinvointivalmentaja Petteri Kilpinen ja Urheiluopistot ry:n puheenjohtaja Petri Jakonen. Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Kilpisen mukaan ongelman ydin ja toisaalta ratkaisu löytyy koulusta, kavereista ja kännykästä.

– Meillä on työuupumusta paljon enemmän, kun vanhemmat tulevat kotiin, eivät he jaksa lähteä pulkkamäkeen, vaan ovat toipumassa kännykän äärellä, Kilpinen sanoo.

–  Kun ennen kilpailuvietillinen nuori toteutti itseään liikunnallisella tavalla, kuten pelaamalla kirkonrottaa tai jalkapalloa, hoituu kilpailuvietti tänä päivänä kännykällä. Silloin sohvalla vietetään monta tuntia liikkumatta.

Kilpisen ja Jakosen mukaan nykyaikainen koulusysteemi ei liikuta lapsia riittävästi.

– Lisäämällä tunti liikettä jokaiseen koulupäivään tulisi liikuntaa jo viisi tuntia viikossa, Jakonen alleviivaa.

Sekä Jakonen että Kilpinen peräänkuuluttavat hallituksen vastuuta siinä, että Suomesta rakennettaisiin maa, jossa lapsilla ja nuorilla on hyvä harrastaa liikuntaa.

– Millaista Suomea haluamme rakentaa? Voisiko Suomi olla maailman paras maa lapselle liikkua, elää ja voida hyvin?

Lue myös:

    Uusimmat