Yli 10 000 kuoli Myanmarin tappajamyrskyssä

Myanmarin hirmumyrskyn uhrien määrä on rajussa kasvussa. Hallituksen tietojen mukaan yli 10 000 ihmistä on saanut surmansa viikonloppuna riehuneessa myrskyssä ja 3000 ihmistä on kadonnut.

Myanmarin ulkoministeri Nyan Win sanoi televisiossa, että kansainvälinen apu Myanmariin on tervetullutta.

Suurlähettiläs: Suuri osa Myanmarin suomalaisista kunnossa

Hirmumyrskyn runtelemassa Myanmarissa oleskelevista suomalaisista ainakin neljä on turvassa ja hyvässä kunnossa, kertoo Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström.

Lähetystö on saanut tiedon heistä tuttavien ja sukulaisten kautta. Kahta suomalaista ei sen sijaan ole vielä tavoitettu. Heihin yritetään saada yhteyttä huomenna, Backström kertoo.

Suurlähettilään mukaan Myanmarin puhelinlinjat ovat edelleen lähes kokonaan poikki hirmumyrskyn jäljiltä. Tilanne myrskyn pahimmin runtelemalla alueella on todella vaikea, Backström kuvailee.

Suurlähettiläs kertoo keskustelleensa myös YK:n edustajan kanssa, jonka mukaan ulkomaalaisia ei tiedetä olevan myrskyuhrien joukossa. Backströmin mukaan Myanmarissa on ainakin kuusi suomalaista.

Alueella voi olla myös suomalaisia omatoimimatkailijoita, mutta heistä ei ole tietoa.

Juntta jatkaa kansanäänestyksen valmistelua

Burmaa johtava juntta on jatkanut valmistautumista ensi viikonvaihteen kansanäänestykseen hirmumyrsky Nargisin tuhoista huolimatta.

Juntta kertoi äänestykseen valmistautumisesta perinteisen tylyssä lausunnossaan. Sen mukaan Burman 53-miljoonainen kansa "odottaa innolla äänestämistä" uudesta perustuslaista, joka arvostelijoiden mukaan käytännössä vain lujittaa armeijan otetta vallasta.

Monet myrskyn tuhoamilla alueilla asuvat burmalaiset ovat kuitenkin asiasta juntan kanssa toista mieltä. Jokapäiväinen taistelu eloonjäämisestä on vienyt monien mielenkiinnon äänestämisestä.

-Emme halua mitään demokratiaa. Haluamme ainoastaan puhdasta vettä nyt heti, kertoi tunnoistaan puhdasta juomavettä jonottanut mies.

Myös opposition NLD-puolue piti kansanäänestyksen järjestämistä suunnitellussa aikataulussa 10. toukokuuta täysin sopimattomana.

Uuteen pääkaupunkiin Naypyidawiin linnoittautunut juntta on antanut YK:lle luvan toimittaa maahan hätäapua.

-Hallitus on ilmaissut halukkuutensa hyväksyä kansainvälinen apu YK-järjestöjen kautta, kertoi Maailman elintarvikeohjelman WFP:n edustaja tavattuaan burmalaisministereitä Rangoonissa.

Ulkoministeri Nyan Winin mukaan apua otetaan vastaan myös sitä tarjoavilta mailta.

-Otamme tällaisen avun vastaan, koska kansamme on vaikeuksissa, ministeri sanoi.

Nargis iski myöhään perjantaina Irrawaddyjoen suistoon ja jatkoi siitä maan suurimpaan kaupunkiin Rangooniin noin 220 kilometrin päähän.

Tuhansia asumuksia on tuhoutunut myrskyn raivotessa, ja kipeimmin tuhoalueille kaivataan tilapäissuojia, moskiittoverkkoja, ruokaa, vedenpuhdistustabletteja ja keittotarvikkeita. Lisäksi sadattuhannet ovat jääneet kodittomiksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat