Yleisurheilun MM-kisoista tulossa yleisöfloppi – Mertaranta: "Kertovat siitä, että minkälaista harkintaa näissä kisavalinnoissa pitäisi käydä"

Sportbladet kertoi tiistaina, että yleisurheilun Dohan MM-kisoihin olisi myyty vain 22000 lippua viime kuun lopulla. C Moren selostaja Antero Mertaranta avasi tarkemmin mahdollisia syitä heikolle lipunmyynnille. 

MM-kisat kestävät kymmenen päivää ja jokaiselle päivälle jakautuisi vain 2200 katsojaa. Dohan Khalifa -stadionille mahtuu 48000 katsojaa. 

– Se herättää ajatuksen, ettei ihan kaikille ole mennyt perille, että Dohalle on myönnetty yleisurheilun maailmanmestaruuskilpailut, Mertaranta sanoo.

MM-kisat järjestetään poikkeuksellisen myöhään ja Dohassa vallitsee äärimmäiset olosuhteet, sillä lämpötilat käyvät todella korkealla. Kisajärjestäjät ovat kuitenkin ilmoittaneet, että stadionin lämpötila pyritään pitämään roimasti alhaisempana.

– Kyllähän nämä kaikki asiat kuvaavat ja kertovat siitä, että minkälaista harkintaa näissä kisavalinnoissa pitäisi loppujen lopuksi käydä, Mertaranta toteaa.

– Siinä ei ole mitään pahaa, että yleisurheilun ilosanomaa viedään ympäri maailman. Se on mielestäni hyvä asia, mutta näissä tapauksissa pitäisi ottaa huomion se, että millainen kulttuuriperimä on siellä ja onko ihan oikeasti ihmisillä edes aikaa tai mahdollisuutta tulla seuraamaan kilpailuja, Mertaranta jatkaa.

Dohassa on kisattu Timanttiliigaa vuodesta 2010 lähtien. Mertaranta kuitenkin muistuttaa, että yleisön saaminen yksittäiseen tapahtumaan on paljon helpompi tehtävä verrattuna useita päiviä kestävään kisatapahtumaan.

– Jos kyseessä on yksittäinen kisatapahtuma, niin se on helppo organisoida ja sinne on helppo saada ihmisiä seuraamaan. Sitten kun mennään arvokisoihin, joissa on erittäin pitkiä sessioita ja olosuhteet ovat järkyttävän kuumat. Voin olla tämän perusteella jo varma, että alkukilpailuissa on hiljaista kuin huopatossutehtaassa, Mertaranta toteaa.

Iso kokonaisuus on Mertarannan mielestä se, että siinä pitäisi olla isoa harkintaa, minne kisat myönnetään, miksi niitä myönnetään, minkälaiset olosuhteet ja puitteet siellä on.

– Mielestäni perusidea on varmasti se, että levitetään yleisurheilua maailmalle, mutta jos se johtaa tällaiseen lopputulokseen, niin aika karmaisevalta se kuulostaa.

Mertaranta sanoo, että kaikissa arvokisoissa yleisön perusrungon tulee tulla kotimaisista katsojista. Hän uskoo, että Dohan MM-kilpailuihin voidaan vielä saada suurempaa yleisöä.

– Sanoisin näin, että näissä maissa on mahdollista tehdä ihmeitä. Kisat ansaitsisivat sellaiset puitteet, että se suuri näytelmä pääsisi oikeuksiinsa, Mertaranta päättää.

Dohan MM-kilpailut käynnistyvät 27. syyskuuta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja