16:t MM-kisat kiertänyt suomalaiskatsoja laittaa Dohan kisat perspektiiviin – yhteen asiaan hän törmäsi ensimmäistä kertaa

Lukuisat yleisurheilun MM-kilpailut kiertänyt suomalaiskatsoja laittaa Dohan kisat perspektiiviin:"Hienoa olla päivittäin saunassa, vaikka sauna ei ole lähimaillakaan" 4:44
16:t yleisurheilun MM-kisat kiertänyt Timo Nyrhinen kertoo kokemuksistaan Dohassa.

Qatarin Dohaan viedyt yleisurheilun MM-kisat ovat keränneet osakseen valtavasti kritiikkiä muun muassa olosuhteista, katsojien puuttumisesta ja ihmisoikeuskysymyksistä. 16:t yleisurheilun MM-kilpailut kiertänyt suomalaiskatsoja Timo Nyrhinen on oikea henkilö asettamaan Dohan kisat perspektiiviin.

Kuumuus ja kosteus ovat häirinneet Dohassa varsinkin ilmastoidun stadionin ulkopuolella käytyjä maraton- ja kävelykilpailuja. Lukemattomat kestävyysurheilijat ovat pökertyneet tai jättäneet kisoja kesken. 

– Olosuhteet ovat varmaan aikamoisia koettelemuksia niin urheilijoille, huoltojoukoille kuin meille katsojillekin, Nyrhinen toteaa MTV Urheilulle.

– Voi sanoa näin, että on hienoa olla päivittäin saunassa, vaikka saunaa ei ole lähimaillakaan, hän letkauttaa.

Kyniä ei ollut saada vietyä stadionille

Yleisöä ei ole Dohassa varsinaisesti kisapaikoille tulvinut. Ero Lontooseen, jossa MM-kisat järjestettiin viimeksi, kaksi vuotta sitten, on ollut odotetustikin raju. Qatarissa yleisurheilu ei ole huudossa.

– Lontoo oli kisaturistin kannalta aikamoinen ongelma. Lippuja ei ollut saada sinne millään, koska Englanti on yleisurheilumaa. Sen näki jo olympialaisissa aikoinaan, Nyrhinen maalaa.

– Nyt täällä on todella aika vähän tätä väkeä. Se johtuu ilmeisesti siitä, että yleisurheilu on vähän vieras qatarilaisille.

Nyrhinen kertoo, että häntä kyydittäneillä taksikuskeilla on ollut vaikeuksia löytää stadionille. Itse stadionilla turvatarkastukset ovat olleet tarkat, ja jo etukäteen on annettu tarkkoja määräyksiä mukaan kuljetettavista esineistä.

– Ensimmäisenä päivänä kun tulin turvatarkastukseen, yhtenä seikkana mitä ei ole koskaan kisoissa nähnyt, oli se, etten meinannut saada tuotua kahta kynää läpi. Mutta kun kiertää kisoja, huomaa, että tärkeät välineet saa tavalla tai toisella kulkemaan. Tässä tapauksessa vaihdoin turvatarkastajaa, ja hän ymmärsi, että kyniä tarvitaan silloin kun tehdään muistiinpanoja.

Kun kokemuksia kiteyttää, moni asia on lopulta järjestynyt ja Nyrhinen arvioi, että ratas pyörii entistä sujuvammin, kun kisat etenevät pidemmälle.

Lue myös:

    Uusimmat