Mainos

Yleinen ja vaiettu vaiva – virtsatieinfektio ei ole leikin asia

Tiesitkö, että virtsatieinfektiot ovat Suomessa toiseksi yleisimpiä infektioita heti hengitystieinfektioiden jälkeen?

Virtsatieinfektiot ovat hyvin yleisiä ja vuosittain niitä hoidetaan Suomessa peräti noin 300 000. Useimmiten virtsatientulehduksista kärsivät naiset – miehillä vaiva on harvinaisempi.

Virtsatieinfektio on erityisesti naisten vitsaus

Virtsatieinfektiosta kärsivät pääasiassa naiset, sillä naisten virtsaputki on selvästi lyhyempi kuin miesten. On tutkittu, että jopa puolet naisista kärsii virtsatieinfektion jossain vaiheessa elämäänsä. Tulehdus toistuu 20–40 prosentilla naisista.

Erityisen paljon riski sairastua virtsatieinfektioon nousee naisten vaihdevuosien myötä. Tämä johtuu siitä, että vaihdevuosien myötä naisten limakalvot usein heikentyvät.

Virtsatieinfektioita voi esiintyä naisilla kuitenkin jo hyvin nuoresta saakka. Jos tarkastellaan ihmisiä, jotka ovat saaneet virtsatietulehduksen jo nuorena, saa heistä kolmannes tulehduksia toistuvasti – pahimmillaan jopa vuosittain. Miesten kohdalla virtsatietulehdusten riski kasvaa iän myötä, ja tulehduksesta kärsivät erityisen harvoin nuoret miehet.

Miesten kohdalla korkea ikä saattaa kuitenkin tuoda mukanaan ikävän vaivan, virtsatietulehduksen. Tällöin tulehdus saattaa liittyä esimerkiksi eturauhasen liikakasvuun. Kun puhutaan hyvin iäkkäistä miehistä, saa noin joka kuudes virtsatieinfektion.

Virtsatieinfektiot ovat ikävä vaiva, jonka vuoksi moni joutuu hakeutumaan lääkärin vastaanotolle jopa lukuisia kertoja vuodessa. TENA U-test -testin avulla virtsatieinfektion mahdollisuus voidaan tunnistaa tai poissulkea helposti ja turvallisesti myös kotona.

TENA U-test -testin tulos on voimassa 24 tuntia siitä, kun testi on asetettu vaippaan. Tarvittaessa tulos voidaan kuitenkin lukea jo 15 minuutin kuluttua virtsaamisesta ja se on helppo tehdä kotioloissa. Testi sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka kokevat virtsanäytteen antamisen hankalaksi. Testin toiminta perustuu nitriittien sekä leukosyyttien havaitsemiseen virtsasta. Tena U-test-testejä on saatavilla sekä TENA-kaupassa että apteekeissa.

Tutustu Tena U-testiin täällä!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja