Mainos

Näin voit ehkäistä virtsatieinfektion puhkeamisen

Virtsatieinfektio on hyvin yleinen ja kiusallinen vaiva. Ikävään tulehdukseen sairastumista voi kuitenkin pyrkiä ehkäisemään kiinnittämällä huomiota tiettyihin seikkoihin arjen rutiineissa.

Pese kädet huolellisesti

Yksi keskeinen virtsatietulehduksen ehkäisykeino on tavallinen käsihygienia. Vessassa käynnin jälkeen tai ulkotiloista sisätiloihin siirryttäessä käsien peseminen ei siis suinkaan ole tässäkään suhteessa liioiteltua.

Huolehdi intiimihygieniasta

Virtsatieinfektiot syntyvät, kun bakteerit pääsevät nousemaan virtsaputkea pitkin. Naisista jopa 80 prosentilla infektion aiheuttaa ihmisen suoliston vaaraton Escherichia coli -bakteeri. Tästä syystä intiimihygienia on erityisen tärkeää virtsatieinfektion ehkäisemisessä.

Liiallista alapesua kannattaa välttää

Siitä huolimatta, että intiimihygienia on tärkeässä roolissa virtsatieinfektion ehkäisemisessä, ei alapesun kanssa kannata liioitella. On saatu viitteitä siitä, että liiallinen alapesu voi jopa edistää tulehduksen syntymistä.

Kannattaako vettä juoda erityisen paljon?

Kauan uskottiin, että runsas veden juominen voi auttaa virtsatietulehduksen ehkäisemisessä. Tämä uskomus on perustunut siihen, että runsas vesimäärä nopeuttaa virtsan vaihtumista rakossa ja ikään kuin puhdistaa siten rakkoa. Tälle uskomukselle ei kuitenkaan ole saatu tieteellistä näyttöä.

Ehkäiseekö C-vitamiini virtsatieinfektioita?

Niin ikään C-vitamiinia on pidetty vuosikausien ajan yhtenä apukeinona virtsatietulehdusten ehkäisemiseen. Tämä uskomus perustuu siihen, että C-vitamiinin runsas nauttiminen vaikuttaa virtsaan sitä happamoittaen. Myöskään tälle uskomukselle ei ole saatu tieteestä vahvistusta.

Virtsatieinfektiot ovat ikävä vaiva, jonka vuoksi moni joutuu hakeutumaan lääkärin vastaanotolle jopa lukuisia kertoja vuodessa. TENA U-test -testin avulla virtsatieinfektion mahdollisuus voidaan tunnistaa tai poissulkea helposti ja turvallisesti myös kotona.

TENA U-test -testin tulos on voimassa 24 tuntia siitä, kun testi on asetettu vaippaan. Tarvittaessa tulos voidaan kuitenkin lukea jo 15 minuutin kuluttua virtsaamisesta ja se on helppo tehdä kotioloissa. Testi sopii erityisen hyvin henkilöille, jotka kokevat virtsanäytteen antamisen hankalaksi. Testin toiminta perustuu nitriittien sekä leukosyyttien havaitsemiseen virtsasta. Tena U-test-testejä on saatavilla sekä TENA-kaupassa että apteekeissa.

Tutustu Tena U-testiin täällä!

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja