7 virtsatieinfektion oiretta – et todellakaan ole ainut!

Virtsatieinfektiot ovat erittäin yleisiä: vuosittain tapauksia hoidetaan Suomessa avohoidossa noin 250 000 ja sairaalassa noin 20 000. Eniten kärsivät iäkkäät ja naiset. Prevention listasi oireita, joita virtsatieinfektiossa voi esiintyä.

1. Kipu, polttelu ja kirvely virtsatessa

Virtsatietulehduksen ensimmäinen merkki on usein kipu tai polttava tunne samalla, kun pissaa. Jos tulehdus on virtsarakossa, kipu ja kirvely on pahinta virtsaamisen lopussa. Mikäli tulehdus on virtsaputkessa, pahin kipupiikki tulee silloin, kun aloittaa pissaamaan.

Katso jutun alussa olevalta videolta, mitkä tekijät altistavat virtsatietulehdukselle ja miten sitä hoidetaan.

2. Pakottava tarve virtsata

"Pakko" istua uudelleen pöntölle suunnilleen saman tien, kun on noussut, on yleinen virtsatietulehduksen merkki. Rakko voi tuntua täydeltä, vaikka sieltä ei tulisi kuin pieniä tippoja. Vessassa on pakko ravata jatkuvasti, vaikka se ei tunnukaan tuovan helpotusta.

3. Jomotus alavatsalla

Erityisesti vanhemmilla naisilla voi esiintyä virtsatietulehduksen yhteydessä kramppaamista, paineen tunnetta tai alavatsakipua. Joillakin nämä ovat oireista jopa kaikkein selvimpiä.

Muut virtsatieinfektion oireet

Jos ilmenee sekä edellä mainittuja alavatsan jomotusta, jatkuvaa pissahätää että kirvelyä virtsatessa, virtsarakon tulehduksen todennäköisyys on 90 prosenttia. Muut mahdolliset oireet eivät yksinään viittaa virtsatietulehdukseen, mutta niitäkin voi esiintyä.

4. Samea, verinen tai oudon värinen virtsa

Virtsa on normaalisti kellertävää tai lähes väritöntä. Jos pönttöön suihkuaa sameaa, punaista tai ruskeaa pissaa, se voi olla tulehduksesta johtuvaa. Ensin kannattaa kuitenkin miettiä, onko syönyt edeltävän vuorokauden aikana esimerkiksi punajuuria – ne saattavat värjätä virtsan epätavallisen sävyiseksi.

5. Haiseva virtsa

Väkevä virtsan haju voi liittyä virtsatietulehdukseen. Joskus syynä on kuitenkin ruokavalio, esimerkiksi lautaselta popsittu parsa tai kurkkuun kumottu kahvi. Jos haju ei tunnu katoavan tai virtsa on lisäksi oudon väristä, kannattaa mennä lääkäriin.

6. Poikkeava väsymys

Kun keho huomaa infektion myötä elimistössä olevan jotakin sinne kuulumatonta, se pyrkii puolustautumaan muun muassa vapauttamalla proteiineihin ja peptideihin kuuluvia interleukiineja. Interleukiinit aiheuttavat tulehdusreaktiota, minkä seurauksena voi ilmetä poikkeavan kovaa väsymystä.

7. Kuume

Kuume seuraa usein muita virtsatietulehduksen oireita ja kertoo siitä, että infektio on vakavoitunut ja edennyt munuaisiin. Silloin on hakeuduttava välittömästi lääkäriin. Tilannetta hoidetaan muun muassa suonensisäisillä antibiooteilla.

Lähteet: Prevention, Terveyskirjasto, Vsshp.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja