Mainos

Yle-verosta vapautuu lisää pienituloisia – muiden vero nousee parikymppiä

Yle-veroon ehdotetaan kevennystä pienituloisimmille ja kiristystä useimmille muille veronmaksajille. Ehdotuksesta sovittiin yksimielisesti parlamentaarisessa työryhmässä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Demokraatti.

Työryhmän puheenjohtaja Kaj Turunen (Sininen tulevaisuus) kertoi, että noin 21 000 euron vuositulosta ylöspäin vero nousee maksimimääräänsä. Se on nykyisin 143 euroa, mutta nousisi ehdotuksen mukaan ensi vuonna noin 20 eurolla.

Pienituloisilla verotus kevenee, sillä maksukynnys asetettaisiin 14 800 euroon, kun kynnys nykyisin on 11 100 euron ansiotuloissa. Muutoksilla noin 400 000 henkilöä vapautuisi maksamasta Yle-veroa.

– Meillä on Suomessa noin 100 000 ihmistä, jotka käytännössä eivät maksa mitään muuta veroa kuin Yle-veroa. Se on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Tässä toteutuu se, että ihminen voi saada verottomasti tuloa tonnin kuukaudessa, Turun sanoi STT:lle.

Tarkat ehdot määritellään syksyllä. Muutosten lasketaan olevan budjettineutraaleja, eli Yle-verolla kerättäisiin saman verran rahaa kuin ennenkin.

– Ylen kokonaisrahoitukseen ei tässä tule muutosta, Turunen sanoi.

Lisäksi työryhmä esittää, että Ylen rahoituksen indeksikorotusta vuodelle 2019 ei jäädytetä. Indeksikorotukset on aiemmin päätetty jäädyttää tälle ja ensi vuodelle, mikä merkitsee käytännössä, että Ylen rahoitusta reaalisesta leikataan.

Ehdotusta kiiteltiin yli puoluerajojen. Keskustan ryhmänjohtaja Antti Kaikkonen luonnehti sitä oikeudenmukaiseksi ratkaisuksi.

– On tärkeää, että parannuksia heikompiosaisten tilanteeseen jatketaan, mikäli se talouden puitteissa suinkin on mahdollista, Kaikkonen sanoi.

SDP:n Eero Heinäluoma oli tyytyväinen ratkaisuun sopia vuoden 2019 indeksikorotuksesta.

– Syntyneen sovun myötä Yle-indeksi toteutuu vuodesta 2019 eteenpäin normaalilla tavalla. Näin ollen nyt on sovittu Ylen rahoitus koko tälle ja seuraavalle vaalikaudelle, Heinäluoma sanoi Demokraatille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.