Antti Rinne lupasi satasen lisää kuussa eläkeläisille – miten se näkyy SDP:n varjobudjetissa? "Hallituksessa olisimme jo toteuttaneet 60 euroa satasesta"

SDP panostaa pienituloisiin ensi vuoden vaihtoehtobudjetissaan. Puolue peruisi muun muassa hallituksen indeksileikkaukset etuuksiin.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi kevään 2018 vappupuheessaan 100 euroa lisää takuueläkettä kuussa köyhimmille eläkeläisille.

Puolueilta perinteiset vappupuheet 2:27

Tämä toteutuisi useamman vuoden ohjelmalla. Ehdotus on myös mukana SDP:n ensi vuoden vaihtoehtobudjetissa, mutta kuinka pitkällä aikavälillä tämä lupaus toteutuisi, Rinne ei halunnut tänään tarkentaa.

Alle 1 400 euron eläkettä saava eläkeläinen saisi kuitenkin 30 euroa lisää kuukaudessa ensi vuonna SDP:n vaihtoehtobudjetissa.

– Jos SDP olisi ollut hallituksessa 60 euroa tuosta satasesta olisi jo toteutunut. Jos on poliittista tahtoa, halua viedä asioita eteenpäin, halua torjua epäoikeudenmukaisuutta, ja haluaa nostaa eläkeläisiä köyhyydestä, se on toteutettavissa, Rinne korostaa.

Rinne toteaa myös, että julkisen talouden puitteissa on mahdollista nostaa yli 55 000 eläkeläistä köyhyydestä.

– Tämä toteutetaan, jos saamme kansalta luottamuksen ensi vaaleissa, Rinne muistuttaa.

SDP haluaa kannustaa työttömät ottamaan työtä vastaan

Nyt kun Suomella menee taloudellisesti paremmin, SDP haluaa myös panostaa koulutukseen, ja pistää sosiaaliturvauudistukseen alulle. Pidentämällä oppivelvollisuutta vuodella, sekä tekemällä toisen asteen opinnot maksuttomiksi, nuorilla on paremmat mahdollisuudet työllistyä tulevaisuudessa.

Perhevapaauudistus täytyy SDP:n mielestä toimeenpanna saman tien, jotta nuoret naiset saadaan paremmin työllistettyä. Varhaiskasvatuksen maksut on alennettava, ja 0-maksuluokka koskisi tulevaisuudessa myös perheitä, joiden yhteenlasketut kuukausitulot ovat 4200 euroa tai alle. Tämä uudistus maksaisi noin 100 miljoonaa euroa.

SDP haluaa myös edesauttaa pieniä yrityksiä ensimmäisen työntekijän palkkauksessa sekä nostaa alv-velvollisuuden alarajaa 30 000 euroon. Näiden kustannus on reilu 100 miljoonaa euroa. SDP haluaa myös tehdä työntekoa kannattavaksi työttömille.

– Työtulotuki on yksi elementti, jolla halutaan varmistaa se, että sosiaaliturvan ja palkan yhteensovittaminen tapahtuu sillä tavalla, että ihminen kannattaa aina ottaa työtä vastaan, kertoo Rinne.

Veropohjia tiivistämällä lisää rahaa

SDP rahoittaa ensi vuoden budjettinsa muun muassa harmaan talouden torjunnalla ja tukkimalla verotuksen porsaanreikiä. Tämä tuottaisi 300 miljoonaa euroa valtiolle.

Puolue haluaa myös poistaa joitakin tämän hallituksen toteutettuja huojennuksia kuten yrittäjävähennys, metsälahjavähennyksen ja suurten perintöjen veroalen poisto.

Myös pääomaveron ja kovatuloisimpien verotusta kiristettäisiin.

SDP haluaa myös ottaa Sitran ja Suomen pankin taseet käyttöön. Sitrasta otettaisiin valtion kassaan 360 miljoonaa euroa ja Suomen pankin voitonjaon tuloutuksesta 70 miljoonaa euroa.

"Taas hallitus pienentää köyhimpien tuloja"

SDP:n verotyöryhmän puheenjohtaja Timo Harakka korostaa, että SDP:n vaihtoehtobudjetti on paljon oikeudenmukaisempi kuin hallituksen budjettiesitys.

– Itse asiassa, kun vertaillaan tulonjakovaikutuksia, niin jälleen kerran hallituksen budjetti pienentää tuloja siltä viidesosalta joka on kaikkein köyhin. Meillä taas supistetaan tuloeroja merkittävästi niin että suurin osa suomalaisista hyötyy siitä, sanoo Timo Harakka.

Lisäksi SDP lisäisi myös 5 prosentin lähdeveron verovapaiden yhteisöjen saamien osinkoihin, tällä valtio saisi 400 miljoonaa euroa enemmän kassaan.

SDP ottaa 500 miljoonaa euroa vähemmän lainaa 2019 vuoden vaihtoehtobudjetissaan kuin hallitus omassa budjettiesityksessään.

Eduskunta käsittelee huomenna oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjetit.

Lue myös:

    Uusimmat