Budjettiväännössä Orpon taikasana on työllisyys – HS:n mukaan solidaarisuusvero poistuu 72 000–90 000 euroa tienaavilta

Valtiovarainministeri Orpon tiedotustilaisuus 23:27

Jos jotain panostuksia syksyn budjettiriihessä tehdään, niiden pitää tähdätä tulevaisuuteen ja edistää työllisyyttä, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.)

– Työllisyys, työllisyys, työllisyys. Peilaan jokaista esitystä siten, miten se lisää työllisyyttä ja miten se luo pohjaa talouskasvulle ja tulevaisuudelle.

Nuorten työllistäminen, innovaatiotoiminnan vahvistaminen sekä pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuuksien lisääminen ovat mahdollisia kärkikohteita, Orpo listasi.

– Täytyy turvata talouskasvun jatkuminen ja se, että mahdollisimman moni pääsee töihin.

Orpo puhui tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeriön sisäisen budjettineuvottelun yhteydessä. Neuvottelut jatkuvat vielä huomenna.

Veroratkaisut tehdään kokonaisuutena budjettiriihessä

Helsingin Sanomien mukaan hallitus on palauttamassa hyvätuloisilta perityn solidaarisuusveron alarajan 90 000 euroon. Vuonna 2015 hallitus kiristi verotusta laskemalla alarajaa 72 300 euroon määräaikaisesti vuosille 2016 ja 2017. Määräaikaista päätöstä ei ole lehden mukaan tarkoitus uusia ensi vuodeksi.

Orpo ei halunnut ottaa kantaa tuleviin veroratkaisuihin, vaan hänen mukaansa ne tehdään kokonaisuutena budjettiriihessä myöhemmin tässä kuussa.

– Ministerityöryhmässä katsotaan verotuksen kokonaisuus. Sille on tärkeä löytää vahva näkemys hallituksessa.

Orpolta kysyttiin, hakeeko hallitus mahdollisesti palkansaajilta jotain kompensaatiota veroratkaisuilleen. Hän vastasi toteamalla, että hallitus tekee itsenäistä veropolitiikkaa.

– Jos (veroratkaisut) tehdään elokuun lopussa, ne ovat työmarkkinajärjestöjen tiedossa liittokierroksella.

Mahdollinen solidaarisuusveron laskeminen ei kasvattaisi hyvätuloisten palkkaa, sillä uusi kilpailukykysopimus nostaisi työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja. Nämä maksut tosin ovat kiristämässä pieni- ja keskituloisten kokonaisverotusta.

– Keskituloisten verotus kiristyy nykyisten päätösten mukaan 0,4 prosenttiyksikköä, jos ei kompensaatiota tehdä. Meidän laskelmiemme mukaan 400 miljoonan euron verokevennyspaketilla kiky-vaikutukset jäisivät kaikille tuloluokille nollaksi, sanoo HS:lle Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Lue myös:

    Uusimmat