Yle: Varusmiehiltä ja reserviläisiltä lipsuu arkaluontoisia tietoja someen – "Emme todellakaan halua, että harjoituksista huudellaan, että täällä ollaan"

Armeijaan lähtevällä muutamia haasteita –"Siitä olemme enemmän huolissamme" 6:33

Paikkatietoa jakavat sosiaalisen median palvelut tuottavat päänvaivaa Puolustusvoimille, kertoo Yle.

Video: Näitä haasteita armeijaan lähtevillä on

– Emme todellakaan halua, että harjoituksista huudellaan, että täällä ollaan, sanoo Ylelle pääesikunnan tiedottaja Katrina Carlson.

Carlsonin mukaan Puolustusvoimilla on vaikeuksia pysyä mukana, mitä kaikkia erilaisia somepalveluja onkaan. Viime aikoina etenkin paikkatietoja jakavan Jodelin käyttö on aiheuttanut pulmia.

Siksi myös varusmiesten ja reserviläisten tarkka ohjeistaminen tuottaa haasteita. Palvelusaikana varusmiesten toimintaa sekä myös somekäytöstä valvotaan tarkemmin, mutta reserviläisten kanssa lipsuu. Tähän on osa syynä myös se, etteivät kaikki reserviläiset ole kasvaneet kännykkä kädessä, ja osa heistä vasta opettelee somen perussääntöjä.

Yle kertoo esimerkin Joensuusta syyskuun puolivälistä. Tuolloin pidetystä harjoituksista tietoon tuli viisi tapausta, jossa viisi liian arkaluontoista tapausta on mennyt julki. Ylen tietoon tuli useita ulkopuolisten ihmettelyjä reserviläisten sosiaalisessa mediassa julkaisemista tiedoista harjoituksen yksityiskohdista. Puolustusvoimat ei täsmennä Ylellä, minkälaisia tietoja somessa on julkaistu.

Puolustusvoimien someohjeesta voit lukea tarkemmin tästä. Tiivistettynä: Sosiaalisessa mediassa saa julkaista tiedon ja tunnelmansa kertaus- ja puolustusharjoitukseen osallistumisesta. Mutta paikkatietoja, poikkeusolojen sijoitusta, ryhmäkuvaa ja sotilaiden tehtävänkuvia sekä rasistista sisältöä ei somessa saa julkaista.

Lue myös:

    Uusimmat