Mainos

Sijaintitietoja paljastaneen urheilusovelluksen käyttö ei rikkonut Puolustusvoimien ohjeita

Sykemittareita valmistavan Polarin Flow-urheilusovellusta kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä käyttäneet sotilaat eivät rikkoneet Puolustusvoimien ohjeita, verkkoviestintäpäällikkö Ossian Hartig Puolustusvoimista kertoi.

Hartigin mukaan kriisinhallintatehtävissä toimivia työntekijöitä ei ole kielletty käyttämästä GPS-paikannustietoja hyödyntäviä sovelluksia.

Suomalaisen Long Playn, hollantilaisen De Correspondentin ja kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän tutkimuksissa ilmeni, että Flow-sovelluksen tallentamien tietojen perusteella on mahdollista selvittää satojen sotilaiden ja tiedustelutyöntekijöiden kotiosoitteet eri puolilla maailmaa. Heidän joukossaan oli muun muassa Yhdysvaltojen NSA:n, Britannian MI6:n ja Venäjän GRU:n työntekijöitä.

Suuri osa paljastuneista tiedoista löytyi sovelluksen julkisesta kartasta. Kuitenkin työryhmä pääsi käsiksi myös sellaisten käyttäjien tietoihin, jotka eivät olleet tehneet käyttäjäprofiileistaan julkisia.

Operaation komentaja voi tarvittaessa antaa kieltoja

Sovellukseen tallennettujen lenkkeilytietojen avulla oli pystytty selvittämään esimerkiksi Pohjois-Irakissa työskennelleen suomalaisen kotiosoite Suomessa. Puolustusvoimat on pyrkinyt varjelemaan tiukasti Pohjois-Irakissa toimivien suomalaisten sotilaskouluttajien henkilöllisyyttä.

Hartigin mukaan Puolustusvoimat ottaa tapauksen vakavasti. Samalla hän sanoo, ettei tapauksesta aiheutuvaa uhkaa pidä liioitella.

– Jos jokin meille vihamielinen taho haluaa selvittää jonkin ihmisen kotipaikan, siihen on erilaisia tapoja, Hartig sanoi.

Hartigin mukaan Puolustusvoimilla ei ole tapana asettaa kieltoja yksittäisten laitteiden tai sovellusten käytölle. Tarvittaessa kriisinhallintaoperaation komentaja voi kuitenkin antaa tarkempia, yksittäistä operaatiota koskevia kieltoja. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.