Yle: Partioaitta vetää suositut Thermacell-hyttystorjuntalaitteet myynnistä – näin maahantuoja kommentoi väitteitä haitoista

Yle kertoo Partioaitan vetävän myynnistä Thermacell-hyttystorjuntalaitteet. Yritys odottaa laitteiden maahantuojalta selvitystä tuotteen turvallisuudesta.

Partioaitta ei ainakaan toistaiseksi myy enää suosittuja Thermacell-hyttystorjuntalaitteita, kertoo Yle. Thermacell-laitteista ja niiden mahdollisesta haitasta ympäristölle on keskusteltu kiivaasti viimepäivien ajan sosiaalisessa mediassa. 

Partioaitta veti tuotteet pois myynnistä varotoimenpiteenä, ennen kuin saa lisätietoa ympäristövaikutuksista.

– Asiakaspalautteen perusteella teimme päätöksen, että vastuullisena toimijana meidän on syytä vetää laite myynnistä, kunnes saamme asiasta lisätietoa, Partioaitan valikoimapäällikkö Markus Mäkinen kertoo Ylelle. 

Mäkinen vahvistaa MTV Uutisille, että pääsyynä laitteen myynnistäpoistoon oli asiakaspalaute.  

– Rakennamme valikoimamme asiakkaille ja kuuntelemme heitä tarkasti – tässä tapauksessa palautetta tuli niin paljon, että koimme asian olevan tarkemman tarkastelun arvoinen ja sen pohjalta teimme päätöksen poistaa tuote ainakin hetkellisesti myynnistä, Mäkinen toteaa MTV Uutisille. 

Laitteen toimintaperiaate herättänyt kysymyksiä

Epäselvyyttä somekeskusteluissa on herättänyt laitteen toimintaperiaate. Ihmiset ovat huolissaan siitä, voiko aiheuttaa vaaran ympäristölle ja eliöille. Esimerkiksi hyödyllisten pölyttäjien kohtalo mietityttää monia. 

Thermacell-laitteen toiminta perustuu pralletriinityynyihin, joita lämmitetään butaanin avulla. Kun tyynyt lämpiävät, vaikuttava aine höyrystyy. Aine karkottaa valmistajan mukaan hyttyset noin 20 neliömetrin alueelta. 

On kuitenkin mahdollista, että Partioaitta palauttaa Thermacell-laitteet vielä myyntin, jos ne osoittautuvat kaikin puolin turvallisiksi ja ei-haitallisiksi.

Thermacell-laitteiden maahantuoja, Proviter oy:n toimitusjohtaja Tom Kreutzman painottaa Ylelle, että laite on saanut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin hyväksynnän. Kreutzmanin mukaan laite on turvallinen ihmisille, ympäristölle ja hyönteisille, mikäli sitä käyttää käyttöohjeiden mukaan 

Maahantuojan nettisivujen mukaan laitteissa käytettävä pralletriini on tehokkain tunnettu hyttystorjunta-aine. Pralletriinin käyttöä on aiemmin rajoittanut se, että se on lämmitettävä suhteellisen korkeaan lämpötilaan, ennen kuin se höyrystyy ja leviää ympäristöön.

Partioaitan valikoimapäällikkö Markus Mäkisen mukaan Thermacell-laitteiden positaminen myynnistä on jo tuonut yritykselle palautetta.

– Toki paljon hyvää palautetta vastuullisuudesta ja nopeasta reagoinnista ja vastapainona varmasti myös jokusia palautteita ylireagoinnista, Mäkinen sanoo MTV Uutisille.

Nappaa videolta hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä.

Hyönteistutkijan parhaat vinkit hyttysten karkottamiseen pihapiiristä 0:50

Lähteet: Yle, Proviter.fi

Juttua muokattu 15.6.2021 klo 15.25: Lisätty Partioaitan Markus Mäkisen kommentit MTV Uutisille.

Lue myös:

    Uusimmat