Yksinhuoltajaäiti kerää vähävaraisille ruokarahaa maalaamalla: "Välillä myyn omaisuutta, jotta voin hankkia maalauspohjia"

Yksinhuoltajaäiti kerää vähävaraisille ruokarahaa maalaamalla:"Välillä myyn omaisuutta, jotta voin hankkia maalauspohjia" 4:25
Katso yllä olevalta videolta, miltä taiteilija ja hyvänkijä Jenni Kankaan maalaukset ja arki näyttävät!

Helsinkiläinen Jenni Kangas keksi luovan tavan auttaa vähävaraisia. Kolmen lapsen yksinhuoltaja löysi takaisin lapsuuden ajan maalausharrastuksensa pariin ja keksi vaihtaa maalaukset ruokakaupan lahjakortteja vastaan.

Lahjakortit Kangas vie itse henkilökohtaisesti vähävaraisille. Hän pitää tärkeänä sitä, ettei varsinainen raha vaihda omistajaa, sillä haluaa pitää tällä hetkellä toimintansa niin sanotusti vaihtokauppana.

Avuntarvitsijat Kangas löytää usein vähävaraisille tarkoitettujen Facebook-ryhmien kautta. Tilanne, jossa täytyy turvautua ulkopuolisten apuun, on myös yksinhuoltajalle tuttua. 

– Olen todella päättäväinen ihminen ja yleensä olen aina pärjännyt täysin omillani. Viime vuoden lopulla tuli kuitenkin sellainen tilanne, että myös minun oli pakko pyytää ulkopuolisilta rahallista apua. Olin silloin avusta todella kiitollinen ja tämä nöyrä kiitollisuus näkyy myös heissä, keille annan näitä ruokalahjakortteja, Kangas kertoo.

– Olen huomannut, että nyt korona-aikana monet sellaiset, jotka ovat aiemmin pärjänneet omillaan, ovat nyt joutuneet turvautumaan ulkopuolisten apuun. Silloin tietää, että tilanne on aika paha, kun joudutaan jopa anelemaan apua Facebook-ryhmissä.

Vaikeat asiat ajoivat elämänmuutokseen

Avun tarpeeseen vaikutti taitelijan suuri elämänmuutos. Eron myötä hän jäi kolmen lapsen yksinhuoltajaksi, joista kaksi ovat teini-iässä ja kuopus on 2-vuotias Dominic. Tällä hetkellä Kangas on kotona pojan kanssa.

– Elämä ei mennyt niin kuin olin ajatellut. Vastaan tuli ero ja muuttaminen. Minut lytättiin niin pohjalle, että oli pakko tehdä elämän suunnitelmat uusiksi.

Kangas joutui keskeyttämään loppusuoralla olleet opintonsa diakonia-ammattikorkeakoulussa. Toukokuussa hän aloitti maalaamisen.

– Muuton jälkeen katsoin asunnon seiniä ja totesin, että ne tarvitsevat väriä. Silloin hoksasin, että olen joskus maalannut ja päätin maalata itselleni tauluja, Kangas kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Palo maalaamiseen löytyi nopeasti ja taiteilija jäi koukkuun. Hän alkoi miettimään, miten voisi auttaa muita taiteen kautta.

– Olen aina halunnut auttaa muita. Minulle oli alusta asti selvää, että haluan yhdistää taiteen ja muiden auttamisen jollain tavalla.

Pienen lapsen äitinä Kangas joutuu etsimään oman aikansa maalaamiselle yöllä, kun lapset nukkuvat. 

Kankaan lähipiiri ei aluksi ollut kovin innoissaan tämän taideprojektista, eivätkä he ymmärtäneet hyväntekeväisyysideaa. Hän kertoo, että monien mielestä hänen tulisi käydä koulu loppuun.

– Tiedän, että saatan kuulostaa hullulta. Minulla on kuitenkin niin vahva tunne siitä, että tämä on sitä, mitä minun täytyy tehdä. Olen aina kuunnellut sydäntäni ja niin aion tehdä nytkin.

Kuten sanottua, Kankaan elämänmuutos on todella ollut iso. Hän kuvailee itseään entiseksi työnarkomaaniksi, sillä aiemmin hän teki paljon töitä ja opiskeli samaan aikaan.

Ei siis ihme, että suuri muutos on aiheuttanut harmaita hiuksia myös lähipiirissä. Kankaan mukaan yksi hänen suurimmista epäilijöistä on ollut hänen 16-vuotias poikansa.

– Kyllähän lapset ihmettelivät, kun aiemmin olin koko ajan töissä ja nyt yhtäkkiä olen koko ajan kotona maalaamassa. Nyt, kun vanhempi poikanikin on nähnyt tämän toimivan, hän on sujut asian kanssa, Kangas iloitsee.

Kangas saa inspiraationsa maalaamiseen muun muassa lähipiiristään.

– Maalaan intuitiivisesti. Jos vaikkapa lähipiirissäni jollain on vaikeaa, peilaan hänen tunteita maalauksissa. En pysty maalaamaan jotain kaunista, kuten kukkia, jos se ei tule syvältä mielestä, Kangas lisää.

Tempaus saanut lämpimän vastaanoton: "En olisi ikinä uskonut"

Kangas esittelee taidettaan muun muassa Instagram-tilillään. Häneltä voi lunastaa tauluja tällä hetkellä ruokakauppojen lahjakortteja tai hyväntekeväisyyslahjoituksia vastaan.

Taiteilijan tempaus on saanut lämpimän vastaanoton. Mukaan ovat lähtenyt myös järjestöjä ja taulun voi ostaa itselleen myös tekemällä lahjoituksen Tuulia ry:lle tai Pelastakaa lapset ry:lle.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kankaan maine taiteilijana on lähtenyt kiirimään ympäri pääkaupunkiseutua, sillä hänellä on jo useampi näyttely sovittu tällä vuodelle. 

– Osa on yhteisnäyttelyitä toisten taiteilijoiden kanssa. Joistain näyttelyistä mahdolliset tuotot menevät Sininauhasäätiön hyväksi ja osa mielenterveystyöhön, Kangas lisää.

Tuore taiteilija on itsekin yllättynyt omasta suosiostaan.

– En olisi ikinä uskonut, että näin nopeasti saisin tauluilleni paikkoja näyttelyissä. Yleensä taidegalleristit ovat todella tarkkoja siitä, mitä näyttelyitä taiteilija on tehnyt aiemmin tai minkälaisen taidekoulutuksen on saanut.

Tulevaisuus taiteen parissa

Herää kysymys siitä, että miten yksinhuoltaja itse pärjää taloudellisesti, kun maalaamisestakaan ei tule tuottoja.

– Kiikun kaakun pärjään. Elämänmuutoksen yhteydessä olen kuitenkin huomannut, kuinka vähällä tulee toimeen. Välillä joudun olla muutaman viikon maalaamatta, koska uusiin tarvikkeisiin ei ole varaa. Välillä myös myyn jotain pientä omaisuutta, jotta voin hankkia uusia maalauspohjia. Joskus uhraan jonkun vanhan teoksen ja maalaan sen päälle, Kangas selittää.

Kangas rakentaa tulevaisuuttaan entistä enemmän taiteen ympärille. Keväällä hän aloittaa ratkaisukeskeiset taideterapiaopinnot.

– Hyväntekeväisyys ja taide pysyvät varmasti jatkossakin yhdessä, mutta haluan myös laajentaa osaamistani. Olen päättänyt, että jään tälle uralle. Opinnot ovat lähtölaukaus ja pikku hiljaa voi katsoa mihin elämä vie. 

Lue myös:

    Uusimmat