Suosittu tubettaja Iina-Katariina, 26, kertoo avoimesti mielenterveysongelmistaan: "Poikani muistuttaa, että minulla on vähintään yksi ihminen, jonka vuoksi elää"

Miltä näyttää someammattilaisen arki? 3:18
Espoolainen Jalkasten perhe aikoo elättää itsensä somettamalla.

Iina-Katariinalla on kymmeniä tuhansia seuraajia sosiaalisessa mediassa. Pienen pojan äiti painii kuitenkin päivittäin erilaisten mielenterveysongelmiensa kanssa. Millaista on olla tunnettu some-vaikuttaja, kun mieli järkkyy? Miltä tuntuu olla jatkuvan kritiikin alla samalla, kun henkiset resurssit ovat vähissä?

Iina-Katariina Haataja, 26, on tavallinen pienen poikalapsen äiti. Tai ei niin tavallinen, sillä hänellä on Instagramissa vajaa 100 000 seuraajaa ja YouTubessa noin 87 000 tilaajaa.

Iina-Katariina, tuttavallisemmin Iina tai I-K, on tubettaja, eli hän luo sisältöä sosiaaliseen mediaan. Hän kuvaa pääasiassa Instagramissa ja YouTubessa hänen ja Eemil-poikansa tavallista arkea sekä iloineen että suruineen.

Sen lisäksi, että nuori äiti elättää itsensä sosiaalisella medialla, se on väylä, jonka avulla hän pystyy ja myös haluaa viestiä ihmisille hänelle tärkeistä asioista. 

”Elämä ei ole pelkkää ruusuilla tanssimista”

Hurjista seuraajamääristä huolimatta Iina ei pidä itseään julkisuuden henkilönä tai nuorten idolina – hän on tavallinen suomalainen nainen, jolla vain sattuu olemaan astetta julkisempi työ.

Hän ei myöskään luonnehdi itseään vaikuttajaksi tai roolimalliksi, vaan hän haluaa rikkoa erilaisia tabuja tuottamansa sisällön kautta.

– Haluan näyttää, ettei elämä ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Elämä on välillä rankkaa, Iina kuvailee.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Iina on myös nuori nainen, jolla on mielenterveysongelmia. Tilanne eskaloitui noin puolitoista vuotta sitten, kun Iina erosi Eemil-poikansa isästä. Hän oli kuitenkin tiedostanut jo 18–vuotiaana, ettei kaikki ole henkisesti täysin kohdillaan.

– Saatoin yhtäkkiä vain flipata jostain todella pienestä asiasta. Luulin, että se johtui siitä, että tuohon aikaan söin vielä e-pillereitä, juhlin paljon ja koulu tuotti stressiä, Iina kelaa aikaa taaksepäin.

”Sitten minulle sanottiin suoraan, että tarvitsen apua”

Kun Iina erosi ex-puolisostaan alkusyksystä 2017, hän ymmärsi sivuuttaneensa kaikki negatiiviset tunteensa ja ajatuksensa jo useamman vuoden ajan. Kun hän alkoi käsitellä ikävämpiä tuntemuksiaan, hänen lähipiirinsä huomasi myös, ettei Iinalla ollut kaikki hyvin.

– Puoliso huomasi jo ennen meidän eroa, ettei minulla ole kaikki ihan hyvin, mutta en itse tiedostanut tilannetta. Jos et huomaa itse asiaa, et voi tehdä sille mitään, tubettaja toteaa.

– Ihmiset huomasivat, että minulla on jokin hätä, sillä en puhunut, vaan mökötin ja itkin.

Iinan mielenterveysongelmat alkoivat näkyä konkreettisesti vetäytymisenä: hän halusi sulkea ihmisiä pois elämästään, sillä ihmisten auttamisen halu ahdisti. Hän ei halunnut puhua pahasta olostaan – ajatuskin puhumisesta tuntui vielä tuolloin pelottavalta ajatukselta.

– Olen aina ollut sellainen ihminen, joka kuuntelee mielellään muita, mutta en koskaan aiemmin puhunut omista ongelmistani kenellekään, Iina kuvaa tilanteeseen johtaneita syitä.

Iina lopetti yhteydenpidon ihmisiin, ja ystävien näkeminen loppui lopulta kokonaan.

– Sitten minulle sanottiin suoraan, että tarvitsen apua.

”Oli raskasta myöntää itselleen olevansa heikko”

Kun Iina tiedosti tilanteensa, hän otti vajaa vuosi sitten yhteyttä Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskus Emppuun, jossa hän kävi puolen vuoden ajan keskustelemassa psykoterapeutin kanssa tilanteestaan.

Puoli vuotta myöhemmin hän sai lähetteen Matinkylän akuutti- ja konsultaatiopsykiatrian poliklinikalle, jonka palveluita nuori äiti käyttää edelleen.

– Soitin eron jälkeen yksityiselle lääkäriasemalle itkien ja huutaen, etten enää kestä yksin ja tarvitsen apua. Käynti maksoi paljon, mutta se kannusti hakemaan kunnolla apua, kun lääkäri pystyi välittämään Emppuun tiedon siitä, että olen hoidon tarpeessa.

– Oli raskasta hakea apua sekä kertoa äidille ja entiselle puolisolle, missä mennään. Ennen kaikkea oli raskasta myöntää itselleen olevansa heikko – olen aina pitänyt itseäni niin vahvana ihmisenä, etten olisi uskonut näin käyvän.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Pian hoitoon pääsemisen jälkeen Iinalla todettiin masennus ja ahdistuneisuushäiriö. Jokin aika sitten Iina sai uutena diagnoosina epävakaan persoonallisuushäiriön, josta hän ei ollut aiemmin kuullutkaan.

Tubettaja uskoo, että epävakaa persoonallisuushäiriö on ollut kaiken pahan olon taustalla, ja että se on lähtöisin nuoren naisen aivan varhaisimmasta lapsuudesta.

– Minua tutkitaan vielä paljon lisää, jotta lääkärit voivat varmistaa, että diagnoosi on varmasti oikea. Samalla minulle pyritään mahdollistamaan Kelan tukema psykoterapia, jossa alan jatkossa käydä.

– Kaikki on sujunut sutjakkaasti, ja olen saanut aina tarvittaessa apua, Iina kiittelee.

”Turruin täysin ja elämä tuntui harmaalta”

Hoito on ollut tähän mennessä maksutonta, mikä on madaltanut kynnystä jatkaa hoitoja.

Iina kokee keskustelun luonnollisimmaksi hoitomuodoksi. Hän on kokeillut useampiakin lääkkeitä, mutta luopui niistä noin puolen vuoden kokeilun jälkeen.

– Tällä hetkellä en käytä lääkkeitä, enkä haluakaan käyttää. Tuli tunne, etteivät ne ole minua varten, sillä turruin täysin ja elämä tuntui harmaalta. En jaksanut mitään muuta kuin elättää itseni ja kasvattaa poikani. Erkaannuin ystävistäni ja perheestäni, Iina muistelee masennuslääkkeiden vaikutuksia.

– En tuomitse lääkkeitä, sillä tunnen ihmisiä, joita lääkkeet auttavat. Ne kuormittavat kuitenkin henkisesti niin paljon.

– On jaksoja, kun ahdistus tulee todella voimakkaana ilman lääkkeitä, mutta yritän saada niihin apua puhumisen avulla.

Sosiaalinen media on terapeuttinen "lääke"

Koska Iina on aina halunnut kertoa elämästään juuri sellaisena kuin se on – ilman värikynää tai glitteriä – hän halusi tuoda myös mielenterveysongelmansa ilmi seuraajilleen mahdollisimman pian.

Vaikka Iina on kuvannut elämäänsä kymmenille tuhansille seuraajille useiden vuosien ajan, hän ei koe, että hänellä olisi ollut velvollisuus avata mielenterveysongelmiaan muille – kaikki tapahtui hänen omilla ehdoillaan.

– Se tuntui alusta alkaen luontevalta, ja se on helpottanut elämääni ja arkeani. Jos yrittäisin salailla jotain, seuraajat kyllä huomaisivat sen, Iina perustelee valintaansa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Iinan mielenterveysongelmat saattoivat olla monelle seuraajalle eräänlainen shokki, sillä Iina on ollut aina positiivisuuden perikuva ja ”neiti aurinkoinen”.

Kaiken kaikkiaan Iinan raskas elämänvaihe on kuitenkin otettu vastaan sosiaalisessa mediassa todella hyvin. Hänelle sosiaalinen media toimii terapeuttisena "lääkkeenä", sillä Iina saa siellä valtavasti tsemppaavia viestejä.

– Moni arvostaa sitä, että uskalsin pienen lapsen äitinä kertoa asiasta. On ihanaa, että moni saa minulta vertaistukea esimerkiksi IG-stoorini kautta, Iina iloitsee.

Moni samanlaisten asioiden kanssa painiva äiti onkin ollut yhteydessä Iinaan ja näin tarjonnut nuorelle naiselle vertaistukea. Tubettaja lukee kaikki saamansa viestit, mutta hänen resurssinsa eivät mitenkään riitä kaikkien apua tarvitsevien tukemiseen.

– En pysty ottamaan sellaista kuormaa itselleni, että alkaisin toiselle henkilökohtaiseksi tueksi, koska elämäni on vielä siinä pisteessä, että tsemppaan itseäni.

Ikävät kommentit satuttavat

Vaikka Iina pyrkiikin suodattamaan kaikki ikävät kommentit, niihin törmää aina silloin tällöin.

– Huonoina päivinä ne ahdistavat todella paljon, mutta ikävät kommentit on pakko vain suodattaa, jos haluaa tehdä sellaista sisältöä kuin haluaa, Iina kertoo.

Vaikka Iina saa verraten vähän negatiivista palautetta, hän törmää toisinaan tilanteisiin, joissa kommentoija menee räikeästi rajan yli.

– Pahin kommentti oli sellainen, jossa toivottiin lapselleni orpoutta ja kuolemaa. En ymmärrä, miksi häneen kohdistetaan jotain tuollaista, sillä en näytä poikaani videoillani, Iina ihmettelee.

– Sanotaan, etteivät nuoret osaa käyttäytyä, mutta eivät kaikki aikuisetkaan osaa – millä oikeudella he käyttäytyvät välillä niin huonosti, Iina kysyy.

Kiliseekö euroja tilille mielenterveysongelman varjolla?

Koska YouTube ja muu sosiaalinen media on viime vuosien aikana kaupallistunut valtavasti, voisi kuvitella, että joku rahanahne yritys olisi käyttänyt tilaisuuden hyödyksi ja tarjonnut Iinalle yhteistyötä mielenterveysongelmien varjolla. Näin ei ole kuitenkaan onneksi käynyt.

– Aluksi oli pieni pelko, sillä on yrityksiä, jotka pitävät meitä tubettajia vähän tyhminä. Aluksi pelotti, yrittääkö joku käyttää haavoittunutta tilannettani hyväksi.

– En muutenkaan ole niin rahanahne, että lähtisin rahastamaan ongelmillani.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

”Minulla on vähintään yksi ihminen, jonka vuoksi elää”

Vaikka ajoittain Iinalla onkin ollut pahempia kausia, mielenterveysongelmat eivät ole vaikuttaneet juurikaan Eemil-pojan elämään. Iina jakaa yhdessä ex-miehensä kanssa pojan huoltajuuden, ja ovatkin sopineet, että mikäli tilanne luisuisi niin pahaksi, ettei Iina pystyisi huolehtimaan Eemilistä, tämä pääsee isänsä luokse.

– Eemil on minulle voimavara, ei rasite. Eemil pitää minut kasassa ja muistuttaa huonoina hetkinä, että minulla on vähintään yksi ihminen, jonka vuoksi elää.

Kysyttäessä Iinalta, mitä unelmia ja haaveita hänellä on tulevaisuuden suhteen, hän mainitsee ensimmäisenä parantumisen, hän haluaa tulla toimeen mielenterveysongelmiensa kanssa. Nuori äiti haaveilee myös työllistyvänsä media-alalla – joko radiossa tai televisiossa. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat