Yksikin koronatartunta saattaa johtaa pian kaikkien minkkitarhan eläinten lopettamiseen myös Suomessa – Tanskassa ja Hollannissa tapettu jo miljoonia minkkejä

Ruokaviraston mukaan Suomessa saatetaan jo ensi viikolla mennä Tanskan malliin, jossa koko minkkitarhan minkit lopetetaan, jos yhdeltäkin eläimeltä löytyy koronatartunta.

Ruokaviraston (entinen Evira) eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston johtaja Terhi Laaksonen sanoo viraston selvittävän parhaillaan, pitäisikö Suomessakin tehdä päätös kokonaisen minkkitarhan eläinten lopettamisesta, jos yhdelläkään eläimistä todetaan korona.

Tanskassa ja Hollannissa on löydetty koronaa kymmeniltä turkistarhoilta, ja miljoonia minkkejä on tapettu viruksen leviämisen estämiseksi.

Laaksosen mukaan päätöksiä voidaan tehdä viraston oman riskiarvion perusteella jo ensi viikolla.

– Me odotamme ruokaviraston riskiarvioinnin yksikön selvitystä, eli varmaksi en voi vielä sanoa. Mutta kun Tanskassa ja Hollannissa on päädytty lopetukseen, on oletus, että meilläkin päädytään samanlaiseen toimintatapaan.

Korona voi siirtyä ihmiseltä minkille ja minkiltä ihmiselle. Suomessa suurin osa minkkitarhoista sijaitsee Pohjanmaalla – muun muassa Vaasan alueella, jossa koronatartuntoja on ollut paljon viime viikkoina.

Suomen tarhaminkeillä ei toistaiseksi koronaa

Suomessa ei ole ainakaan vielä lähdetty tarkastamaan systemaattisesti minkkitarhoja, vaikka ne sijaitsisivat alueella, jolla korona leviää vauhdilla ihmisten keskuudessa. Laaksosen mukaan tämäkin voi tulla ajankohtaiseksi lähiviikkoina.

– Harkitsemme laajempaa kartoitusnäytteenottoa näillä alueilla, missä on eniten ihmistartuntoja, eli Pohjanmaan alueella. Päätös tästäkin tulee aikaisintaan ensi viikolla.

Toistaiseksi Suomen noin 700 minkkitarhalta ei ole löytynyt koronaa kantavia minkkejä. Minkkejä on tarhoilla noin miljoona.

Minkille pitää antaa rauhoittavaa ennen koronatestiä

Minkkien testaaminen koronan varalta ei ole yksinkertainen toimenpide.

– Testi otetaan minkeiltä samalla tavalla kuin ihmisiltä, eli vanupuikolla nielusta. Minkkihän ei suostu tähän ilman rauhoittamista. Jos lähdetään rauhoittamaan esimerkiksi 30 minkkiä tilalta, siinä pitää olla riittävät perusteet.

Laaksosen mukaan korona tarttuu helpommin ihmiseltä minkkiin kuin toisinpäin. Tällä hetkellä leviämisen estäminen on sen varassa, kuinka tarkasti minkkitarhoilla noudatetaan suojaustoimia. Minkkitarhat ovat tehostaneet suojaustoimia – muun muassa työntekijöiden kengät desinfioidaan.

– Minkkitarhaajat noudattavat nyt erityistä varovaisuutta. Jatko riippuu siitä, kuinka hyvin turkistarhaajat ja tarhoilla työskentelevät ihmiset jaksavat noudattaa tautisuojauskäytäntöjä, ja kuinka hyvin pystyvät välttämään tartuntoja tarhan ulkopuolella vapaa-aikanaan.

Laaksosen mukaan suojaustoimien noudattamista ei aleta valvoa.

– Tehostettu tautisuojaus on turkiselinkeinon vapaaehtoinen toimenpide, eikä viranomainen valvo vapaaehtoisia toimenpiteitä, Laaksonen sanoo.

Minkkitarhojen koronatilannetta käsitellään laajemmin tänään Viiden jälkeen -ohjelmassa MTV3-kanavalla kello 17. Jakso on katsottavissa sen ilmestymisen jälkeen myös mtv-palvelussa.

Lue myös:

    Uusimmat