90 000 turkiseläimelle annettu lopetusmääräys – viidellä tarhalla on todettu lintuinfluenssan muunnos

Tuomas Aivelo: ”Turkistarhaukseen liittyy aikaisemmin aliarvioituja riskejä” 5:50
Tuomas Aivelo: "Turkistarhaukseen liittyy aikaisemmin aliarvioituja riskejä"

Turkiseläimistä on löydetty kahta eri muunnosta, mutta viitteitä helpommasta tarttumisesta ihmiseen ei ole. 

Kaikkiaan viideltä turkistarhalta on löydetty lintuinfluenssan muunnoksia. Ruokaviraston osastonjohtaja Terhi Laaksonen kertoo, että muunnoksia on kahta erilaista. 

– Viideltä turkistarhalta on todettu muunnos, joka edistää sitä, että virus voi lisääntyä nisäkässolussa, mutta ei sitä, että tartunta ihmiseen olisi aiempaa helpompi. Viruksen kasvanut kyky lisääntyä nisäkässolussa voi aiheuttaa sitä, että virusta on enemmän eläimen elimistössä, jolloin taudin oireet voivat olla pahemmat, ja eläin voi erittää virusta enemmän ympäristöönsä.

Tilannekuva on jonkin verran rauhoittunut heinäkuusta, uusia turkistarhojen lintuinfluenssatartuntoja on todettu elokuussa vähemmän kuin heinäkuussa.

– Tilanne on vakava, kun 24 turkistarhalla on ollut positiivisia näytteitä ja osalla muunnoksia.

Taudin leviämistä padotaan tällä hetkellä tarhan työntekijöiden suojaustoimilla sekä eläinten riskiperusteisella testaamisella. Jos joltain tarhalta löytyy lintuinfluenssaa, kaikki eläimet lopetetaan joko koko tarhalta tai tartunnan saaneista varjotaloista ja eläinten ruumiit hävitetään tartuntavaarallisten eläinten hävitykseen erikoistuneessa sivutuotelaitoksessa.

– Vaatii melko monta muunnosta, että lintuinfluenssa muuttuisi ihmiseen tarttuvaksi. Tavoitteemme on, että tartunnan saaneet eläimet lopetetaan ja se vähentää painetta, että virus muuntuu edelleen.

Riskiperusteisen testaamisen lisäksi tulossa on kaikkia Suomen tarhoja koskevat tarkastukset. Tarkemmat suunnitelmat ovat toistaiseksi auki, mutta toteutuksen aloitus on kaavailtu syksylle.

– Emme voi olla täysin vakuuttuneita, että kaikki turkistuottajat olisivat niin vastuullisia, että he ilmoittaisivat, jos eläimissä on ollut oireita tai kuolleisuutta. Tällä pyritään saamaan kiinni loputkin tarhat, joilla tartuntoja saattaa olla. 

Tällä hetkellä kaikkiaan 90 000 eläimelle on annettu lopetusmääräys. 

– Tällä hetkellä olemme antaneet 11 tarhalle lopetusmääräyksen, lisäksi pari uutta määräystä on vireillä. Seitsemällä tarhalla lopetukset ovat ohi ja muutamalla vielä käynnissä. 

Lue myös:

    Uusimmat