Mainos

Yksi tykkää äidistä ja toinen tyttärestä

Kumpi teistä on kauniimpi, mitä opetatte toisillenne ulkonäöstä?

– Tehtaan merkki näkyy, tuumivat erään keskisuomalaisen talon naiset, äiti Marketta, 49, ja tytär Anniina, 21, seistessään vierekkäin peilin edessä.

Kummallakin on samanmuotoiset ja -väriset siniharmaat silmät, taipuisat vaaleat hiukset ja kookas nenä. Marketasta se antaa ryhtiä kasvoihin, mutta tyttären mielestä se voisi vallan hyvin olla puolet pienempikin.

Anniina on iloinen siitä, ettei hän yhteneväisistä piirteistä huolimatta ole muuten aivan kaikilta osin äidin näköinen. – En haluaisi nähdä etukäteen, miltä näytän keski-ikäisenä! Silloin en varmasti koskaan tuntisi itsekään oloani oikeasti nuoreksi.

Kokemus tuo kauneutta

Äiti pudistelee tyttärelle päätään. – Olen koettanut tähdentää Anniinalle, ettei ulkonäkö ole lopultakaan maailman tärkein asia, mutta minkäs teet, kun koko ympäröivä yhteiskunta huutaa päinvastaista?

Äidin mielestä kauneudenhoidossa tärkeintä on puhtaus. – Puhdas on aina joka tapauksessa jollakin tapaa kaunis. Kun Anniina alkoi meikata, en koskaan antanut hänen mennä meikit naamassa nukkumaan, oli hän miten väsynyt tahansa. Samoin tukan on oltava siisti ja ennen kaikkea aina puhdas, tuumii Marketta.

– Itse olen saanut Anniinalta meikkausvinkkejä esimerkiksi silmäpussien piilottamiseen, hän kun opiskelee maskeerausta. Myös väriopastusta olen häneltä saanut, vasta tällä ikää tiedän, miksi lämpimät värit eivät ole koskaan sopineet minulle!

Kerran ravintolassa syödessään äiti ja tytär saivat molemmat sitkeät ihailijat naapuripöydästä. – He huomasivat, että olemme näöstä päätellen samaa sukua. Toinen sanoi äidille, että vaikka tuo tytönhuiskale on kaunis, niin se on vielä pelkkä kuori, mutta sinä olet yhtä kaunis ja lisäksi elämästä viisastuneen näköinen, muistelee Anniina.

– Ehkä äiti vie siis näissä missikisoissa voiton, vaikka alkaakin rypistyä ja käydä kumaraan, Anniina kiusoittelee äitiään.

Salaa kohotettu äiti

Vähän päälle 40-vuotias Mervi kävi kaikessa hiljaisuudessa kasvojenkohotuksessa lasten ollessa kesälomamatkalla. Hän oli huomannut valokuvista, että leuan linja oli enää kaikkea muuta kuin kiinteä ja koko naama vähän valahtanut. Mies tiesi asiasta, mutta lapsille Mervi halusi kertoa vasta sitten kun operaatio olisi onnellisesti ohi.

– Kotiin tultuamme äiti oli jo muuten toipunut, mutta vähän mustelmainen vielä, muistelee hänen tyttärensä Tuuli, joka oli tapahtuma-aikaan 14-vuotias.

– Mietin kyllä pitkään, minkä viestin kauneusleikkauksella tyttärelleni annan, Mervi sanoo. – Halusin säästää häntä omilta jahkailuiltani: mennäkö vai eikö mennä, olisinko nätimpi vai enkö olisi... Toisaalta halusin kertoa, että jos jokin asia ulkonäössä oikeasti vaivaa, siihen saa kyllä hakea apua lääkäristäkin...

Tytär keskeyttää vähän tuohtuneena: – Mutta et kuitenkaan varmasti haluaisi minun leikkauttavan nenääni tai panevan Botoxia huuliin, kun en ole niihin tyytyväinen? Minun pitäisi kai vain ihailla sitä miten olen nuoruuttani muutenkin kaunis?

Tuulin mielestä äidin naiseudesta ja ulkonäköpaineista antama kuva on aika onneton: kaikki vanhuuden merkit pitää siivota näppärästi pois. Teini-ikäisen ehdottomuudella hän vakuuttaa, että olisi ollut ylpeämpi äidistään, jos tämä olisi suostunut näyttämään ikäiseltään!

– Jos äiti olisi kysynyt minulta leikkauksesta, niin olisin sanonut, että et tietenkään mene. Nyt on lopputuloksena se, että mamma kyllä kerää katseita ja miehet jopa vislaavat taas perään, mutta eivät ne ole enää kiinnostuneita kun kuulevat, että hän on jo yli 40...

Nuoruus hehkuttaa

Nuorekkuus on 61-vuotiaan Anna-Liisankin tärkein ulkonäkötavoite. Hän sanoo puuttuvansa oman tyttärensä ulkonäköön mahdollisimman vähän, mutta sen neuvon hän on antanut, ettei kannata pukeutua tanttamaisesti. Silloin latistuvat sekä kroppa että mieli, eikä sellainen nainen ole ilo kenenkään silmälle.

– Tyttäreni on töissä pankissa, aika konservatiivisessa paikassa siis, joten on ollut välillä haasteellista löytää oikeat pukineet, mutta kyllä hän on siinä onnistunut. Muutenkin tyttö on nyt aikuistuttuaan puhjennut sellaiseen loistoon, että minä olen vain vaivainen tuikku hänen rinnallaan, vaikka olen aina yrittänyt pitää huolta itsestäni.

– Kyllä se vain on niin, että nuoruus ja tuoreus ovat sellainen luonnonvoima, että oksat pois. Näin vanhempana sitä yrittää sitten epätoivoisesti jäljitellä, Anna-Liisa tokaisee 26-vuotiaalle Sirje-tyttärelleen tönäisten tätä hellästi kyynärpäällään.

– Aika hyvin olet kuitenkin onnistunut, sanoo Sirje ja tönäisee takaisin. – Varsinkin kun vihdoin uskoit, ettei harteilla roikkuva pitkä tukka kaunista ketään tuonikäistä. Sinulta hävisi silloin kampaamossa varmasti 15 vuotta.

– Kun hiihtolomalla juhlittiin äidin synttäreitä hiihtokeskuksen tanssiravintolassa, paljon enemmän äidillä oli vientiä kuin minulla kaikkine hehkuineni, Sirje vielä vakuuttaa. – Ehkä se on vaatteiden ja tukan lisäksi tuo äidillinen ilme, joka vetoaa kypsiin miehiin...

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.