Yksi asia löi konkaritoimittajat vaaleissa ällikällä: "En olisi osannut odottaa tällaista liikettä"

Nämä asiat ratkaisivat voiton presidentinvaalissa 10:55
Nämä asiat ratkaisivat voiton presidentinvaalissa

Alexander Stubbin täpärän vaalivoiton ratkaisi asiantuntijoiden mukaan hänen Sauli Niinistöstä poikkeava persoona. Yksi vaali-iltana tapahtunut asia löi heidät ällikällä.

Suomen seuraavaksi presidentiksi valittiin sunnuntai-iltana kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb historiallisen tiukassa äänestyksessä.

Stubb sai 51,6 prosenttia ja vihreiden tukema valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto 48,4 prosenttia äänistä.

Ääninä laskettuna ero jäi alle sataantuhanteen.

Haavistolla komea loppukiri

Haavisto otti komean loppukirin, toteaa politiikan konkaritoimittaja Unto Hämäläinen.

Hänen mukaansa Haavisto sai kansanliikkeen toden teolla liikkeelle ensimmäisen ja toisen kierroksen välillä.

– Sen näki hänen tilaisuuksistaan ja ehkä jopa hänen esiintymisistään, että hän kasvoi koko ajan. Tuli sellainen tunne, että hän vähät välitti gallupeista ja muista, koska hänellä oli itselläänkin se tuntuma, että nyt menee hyvin, Hämäläinen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.

Haavistolla oli vain voitettavaa, toteaa myös toimittaja Heikki Vento.

– Pekka Haaviston tyyli on hyvin sovitteleva, mutta loppusuoralla, jossa oli kaksi ehdokasta, hän hieman myös haastoi Stubbia, joka oli johtavassa asemassa kisassa. (Siinä helposti) kädet hieman jäätyvät ja varoo tiukkaa vastakkainasettelua.

– Mutta Haavisto nosti asioita keskusteluun ja yritti Stubbin kanssa saada pientä väittelyäkin aikaiseksi, Vento sanoo.

Mikä vei Stubbin voittoon?

Mikä Stubbin sitten lopulta vei voittoon?

Hämäläisen mukaan suuri tekijä oli edelliseen presidenttiin verrattuna erilainen persoonallisuus.

– Suoran kansanvaalin aikana on joka kerta ollut sellainen tuntu, että kun presidentti on vaihtunut, on haettu vähän toisenlaista tyyppiä presidentiksi – huolimatta siitä, että puoluekanta on säilynyt samana. Eli Pekka Haavistohan olisi ollut ihan samanlainen persoonaltaan kuin Sauli Niinistö. Loivaliikkeinen, rauhallinen kundi olisi taas jatkanut seuraavat kuusi vuotta, Hämäläinen toteaa.

– Stubb oli toisenlainen. Haluttiin ehkä vähän sähäkämpää.

Vento korostaa myös sitä, että Stubb on ”uuden aikakauden poliitikko”, jolla ei ole niin pitkää taustaa politiikassa kuin Haavistolla.  

– Hän on EU-ajan kasvatti ja transatlanttinen poliitikko ja hän korosti vaalikampanjassaan hyvin paljon myös Nato-Suomea.

"Vastakkain asettelu on loiventunut"

Kumpikaan ei usko, että Haaviston seksuaalisella suuntautumisella oli niin suurta merkitystä kuin julkisen keskustelun perusteella voisi ajatella.

Hämäläinen arvioi, että kun Haavisto oli ensimmäistä kertaa presidenttiehdokkaana vuonna 2012 Sauli Niinistöä vastaan, asialla oli huomattavasti enemmän merkitystä kuin nyt.

– Vastakkainasettelu on loiventunut selvästi, Hämäläinen.

Kumpi sai Rehnin ja Halla-Ahon äänet?

Yksi mielenkiintoinen kysymys on se, kenen puolelle keskustan Olli Rehnin ja perussuomalaisten Jussi Halla-ahon äänestäjät kääntyivät toisella kierroksella.

Hämäläinen uskoo, että valtaosa niistä Halla-ahon kannattajista, jotka ylipäätään lähtivät liikkeelle, äänesti Stubbia – ”pitkin hampain toki”.

Rehnin äänten hän arvelee menneen aika tasan.

Vento toteaa, että äänestysprosentti laski ensimmäiseltä kierrokselta ja on tutkijoiden asia selvittää, ketkä jäivät kotiin.

– Yleinen arvioi on, että nimenomaan perussuomalaisten äänestäjät olivat sellaisia.

Stubb loksautti suut auki

Sekä Hämäläinen että Haavisto pitävät hyvin poikkeuksellisena Stubbin elettä mennä valinnan varmistuttua ensimmäisenä Haaviston vaalivalvojaisiin omansa sijaan.

– Nämä presidentinvaalit olivat (muutenkin) poikkeuksellisen tyylikkäät. Ehdokkaat kunnioittivat ja arvostivat toisiaan ja käyttäytyivät toisiaan kohtaan hyvin ystävällisesti. Maltti pysyi mukana myös ehdokkaiden tiimeillä koko ajan; likasankoja ei ruvettu kaatelemaan naapurin pihalle, Vento kiittelee.

– Stubb löi minulta (tällä eleellä) suun auki. En olisi osannut odottaa tällaista liikettä. Se oli jotain… ei tullut mieleenkään etukäteen. Se oli rohkea liike, Hämäläinen sanoo.
 

Lue myös:

    Uusimmat