MTV:n vaaliasiantuntija: Vanhasella hyvä kampanja – Huhtasaaresta kuullaan vielä

6:42

Matti Vanhasta on tituleerattu eilisen vaali-illan iloisimmaksi häviäjäksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari teki asiantuntijoiden mukaan hyvän tuloksen.

Toimittaja ja viestintäyrittäjä Eeva Lehtimäki arvioi Huomenta Suomessa, että Matti Vanhanen teki tuloksesta huolimatta hyvän presidentinvaalikampanjan. Vanhasen kannatus oli 4,1 prosenttia.

– Vanhanen oli sen tyyppinen ehdokas kuin presidentinvaaleissa pitää olla. On kokemusta ja tietoa ulkopolitiikasta. Vanhanen ei selitellyt, tunnusti ensimmäisten joukossa Niinistön voiton ja totesi, että Niinistöä vastaan on paha mennä taistelemaan, entinen politiikantoimittaja Lehtimäki arvioi.

Lehtimäen mukaan illan kiinnostavin hetki oli se, kun alkuillasta pääministeri Juha Sipilä sanoi ettei kytkekään omaa jatkoaan ensi kesän puoluekokouksessa Vanhasen menestykseen.

– Se oli ihan hullu kommentti, jonka Sipilä teki pääministerin haastattelutunnilla tammikuun puolivälissä. Ilmeisesti hän nyt tajusi, että se oli huono poliittinen liike. Ei kannata hypätä kuoppaan ehdokkaan mukana.

Presidentin kanssa eri linjoilla

Vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund sanoo, että on vaikea sanoa, miten keskustan kannattajien äänet jakautuivat. Ennen vaaleja tehtyjä mielipidemittauksia tutkiessa voi Grönlundin mukaan vetää johtopäätöksen, että äänet menivät Ninistölle.

– Vanhasen suurin ongelma oli se, että hän oli niin saman oloinen kuin Niinistö. Tämähän nosti Paavo Väyrystä. Kun on Väyrysen tapaan täysin eri linjoilla kuin istuva presidentti, niin silloin siitä saa jonkin verran hyötyä, Grönlund arvioi.

Väyrynen pääsi Grönlundin mukaan esiin EU-kriittisyydellä.

– Suomen kansa ei ole valmis sitä kannattamaan.

Professori arvioi, että nämä vaalit olivat esinäytös ensi vuoden eduskuntavaaleille, joissa Väyrynen lähtee ehdolle uuden puolueensa kanssa. 

– Se on keskustan suuri dilemma. Mitä tehdä Väyryselle ja hänen uudele puolueelleen?

EU-kammo ei auttanut

Maahanmuutto nousi asiantuntijoiden mukaan yllättävän vähän teemaksi vaaleissa. Myöskään perussuomalaisten Laura Huhtasaaren teemat, kuten EU-pelko, eivät purreet.

– On meillä EU-pelkoa, mutta ei tätä tulosta enempää. Iso osa kansasta on EU:n, euron ja länteen liittoutumisen kannalla, Kimmo Grönlund pohtii.

Eeva lehtimäki pitää Huhtasaaren tulosta hyvänä.

– Ensimmäisen kauden kansanedustaja. Täytyy olla erittäin tyytyväinen tulokseen. Huhtasaari antoi myrskyvaroituksen, hänestä kuullaan vielä. Hän on vahva esiintyjä. On hänen aatemaailmastaan mitä mieltä tahansa, niin ensikertalaiselle hyvä. Tämä oli myös tapa jossa perussuomalaisten kenttää koottiin kesän hajaannuksen jälkeen, arvioi Lehtimäki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja