Pöllöraati: He ovat vahvoilla presidenttikamppailussa – Haaviston kampanjasta puuttuu vuoden 2012 olennainen ilmiö

Pöllöraati: Presidenttikisassa hyytymisen merkkejä 10:54
Pöllöraati: Presidenttikisassa hyytymisen merkkejä

Pöllöraadissa pohdittiin, ketkä presidenttiehdokkaat mahdollisesti selviävät toiselle kierrokselle ja miksi.

Pöllöraadin puhe kääntyi saman tien gallupien kärkikahinoissa olleisiin ja oleviin kahteen presidenttiehdokkaaseen: kokoomuksen Alexander Stubbiin ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavistoon.  

Minun käy eniten sääli Haavistoa, lohkaisee Pöllöraadin uusi kasvo tietokirjailija Katleena Kortesuo.  

– Hän sai vuonna 2012 taakseen valtavan kansanliikkeen. Se oli hilkulla, että hän olisi päätynyt presidentiksi. Sitä samaa hurmosta on vaikeaa enää saada. Kannatuslukemat ovat kovat tietenkin, mutta siitä puuttuu se valtava tunnevyöry, mikä silloin oli.

Tunnevyöry näyttää puuttuvan myös presidenttiehdokas Jutta Urpilaiseltakin, toteaa juontaja Shahin Doagu. 

– Heitähän tässä pitäisi seurata: tuleeko Urpilaiselle jotain lisää, koska jos tulee, niin se on todennäköisesti Haavistolta pois. Haavistosta vielä, että hehän ovat tehneet varmasti fiksuja liikkeitä. Ensin karkotettiin se punaväri, ja vihreätäkin on häivytetty. Se ei kuitenkaan näy kannatuksessa nyt, analysoi MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

– Sinne olisi pitänyt kaiken järjen mukaan, kovien rajalausuntojenkin jälkeen, tulla sellaista porvarillista pöhinää, Ahtiainen jatkaa.

"Stubb käy toista suosiokierrosta"

Toisin on käynyt Kokoomuksen Alexander Stubbille, joka puolestaan oli kotimaan politiikan aikana parjattu.

Iltalehden politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Juha Ristamäki arvioi, että Stubbin paalupaikka kertoo kokoomuksen kannatuksesta ja Stubbin suosiosta ennen aikaa, kun hänestä tuli parjattu kotimaan politiikassa. 

Hän käy toista suosiokierrosta, mutta kuten tiedämme niin, se on hyvin katoavaista. Hän on hyvin taitavasti yrittänyt olla sanomatta mitään ja yrittänyt taitavasti olla hermostumatta. Mutta kyllä kun vähän pintaa kaivaa, niin vanhat kujeet tulee esille, Ristamäki kommentoi Stubbin vaalitaistoa. 

Mitä veikkaatte, miten käy ensimmäisellä kierroksella ja millaisissa asemissa mennään toiselle kierrokselle? 

Kyllähän Stubbin asema on tosi hyvä. Hänen trendinomainen suosiokäyränsä on edelleen menossa ylöspäin. Ja sitä paitsi hänen kampanjansa on ainoa, jolla on kunnolla rahaa. Se on selvää, että hän tulee maaliin ykkösenä ja sitten Haavisto, Ristamäki jatkaa.

Ahtiainen haluaa jättää kansalle ja myös itselleen yllätyksen mahdollisuuden, mutta:

Veikkaan, että Stubbin kanssa käy juuri näin kuten Juha sanoo. 

Samoilla yksimielisillä linjoilla on myös Kortesuo. 

– Veikkaan Stubbia ja Haavistoa sen takia, että meillä on iso määrä demariäänestäjiä ja vasemmistoa kannattavia äänestäjiä. Kyllähän se on epätodennäköistä, että kaksi ehdokasta oikealta menisi jatkoon.

Ahtiaisen arvion mukaan toiselle kierrokselle voi olla kuitenkin tunkua.

Etkö ole vielä tiedä, ketä äänestää? Tämä kaikki selviää MTV:n vaalikoneesta.

Mysteeri turuilla ja toreilla

Ehdokkaat ovat kiertäneet kampanjoimassa ympäri Suomea, mutta kovin varmoja havaintoja siitä, kuinka paljon kannatusporukkaa on liikkeellä saati kenen teltoilla eniten, ei juurikaan ole.

– Jos tapahtuu nytkähdyksiä, niin kuka sieltä pomppaa, sillä mysteeri on se, mitä tapahtuu turuilla ja toreilla, Ahtiainen pohtii.

Iltalehden Ristamäki muistuttaa, että perussuomalaiset eivät ole vielä kunnolla onnistuneet presidentinvaaleissa.

Kuten Halla-aho on itsekin sanonut, jos hän saisi perussuomalaisten kannatuksen, hän olisi hyvin lähellä toista kierrosta. Riippuu paljon myös säästä ja kaikesta muusta, kuinka innokkaasti perussuomalaiset lähtevät äänestämään.

Lue myös:

    Uusimmat