Mainos

YK toppuuttelee Ranskaa romanien karkotuksista

YK:n rasisminvastainen komitea kehottaa Ranskaa "välttämään" romanien karkotuksia maasta. YK ilmoittaa olevansa huolissaan poliittisista toimista, joita voidaan pitää syrjivinä.

YK:n komitean 18 asiantuntijaa tutustui Ranskan tilanteeseen, ja antoi sen jälkeen useita ehdotuksia. Paneelin mielestä Ranskan tulisi mieluummin pyrkiä integroimaan Euroopan suurin etninen vähemmistö valtaväestöön, kuin lähettää romanit takaisin Itä-Eurooppaan.

Asiantuntijoiden mukaan Ranska on tehnyt karkotuspäätökset suurta ihmisryhmää ajatellen, eikä ole ottanut huomioon päätöksissään yksilön tilannetta. YK:n paneeli arvostelee Ranskaa myös siitä, että se kutsuu karkotuksia "vapaaehtoiseksi kotiuttamisohjelmaksi", vaikka viranomaiset eivät ole tarpeeksi informoineet romaneja heidän oikeuksistaan.

Ranska on puolustanut toimiaan tiukasti. Ranskalaisministeri pitää YK:n väitteitä kohtuuttomina.

Ranskan hallitus lennätti viimeksi eilen lähes 300 romania takaisin Romaniaan. Tämän vuoden aikana Ranska on karkottanut kaikkiaan yli 8000 Romanian tai Bulgarian romania takaisin kotimaihinsa.

Karkotukset ovat osa presidentti Nicolas Sarkozyn rikollisuuden vastaista kampanjaa. Niitä on arvosteltu muun muassa siksi, että Romanian ja Bulgarian romanit ovat EU-maan kansalaisia ja siksi oikeutettuja liikkumaan vapaasti unionin alueella.

Europarlamentin toiseksi suurin ryhmä sosialistit vaati eilen EU:lta kannanottoa Ranskan karkotuksiin.

(MTV3-AFP-Reuters)

Mahdollisuus kommentointiin poistettu epäasiallisten viestien vuoksi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.