Mainos

YK saanee katolilaisen pääsihteerin – Antonio Guterres on pakolaisten puolella ja abortteja vastaan

8:37

YK:n turvallisuusneuvosto tukee yksimielisesti portugalilaisen Antonio Guterresin valintaa järjestön seuraavaksi pääsihteeriksi. Ban Ki-moonin todennäiköinen seuraaja tunnetaan muun muassa tulisieluisena puhujana ja pakolaisten puolustajana.

Virallisesti YK:n pääsihteerin valitsee yleiskokous, mutta se noudattaa yleensä aina turvallisuusneuvoston suositusta, joten Guterresin, 67, valinta on lähes varmaa.

Pitkänlinjan poliitikko ja diplomaatti Guterres oli YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR:n) johdossa kymmenen vuotta aina viime joulukuuhun saakka.

Insinöörin koulutuksen hankkinut Guterres liittyi Portugalin sosiaalidemokraatteihin heti Neilikkavallankumouksen jälkeen vuonna 1974. Hänet valittiin parlamenttiin jo vuonna 1976 ensimmäisissä demokraattisissa vaaleissa Portugalissa viiteen vuosikymmeneen.

Antonio Guterres jäi leskeksi

 • Guterres syntyi Lissabonissa huhtikuussa 1949.
 • Guterres jäi leskeksi vuonna 1998 ja meni uudelleen naimisiin kolme vuotta myöhemmin.
 • Ensimmäisestä avioliitostaan hänellä on kaksi lasta.
 • Puhuu sujuvaa portugalia, espanjaa, englantia ja ranskaa.

Guterres valittiin Portugalin sosiaalidemokraattien johtoon vuonna 1992, ja hän johdatti keskusta-vasemmistolaisen puolueen voittoon vuoden 1995 vaaleissa. Puolue nousi tuolloin jälleen vallankahvaan oltuaan vuosikymmenen sivussa. Guterres nousi pääministeriksi ja pysyi pallilla liki seitsemän vuotta.

Pääministerinä Guterresia ihailtiin hyvistä puhelahjoista, älykkyydestä ja maltillisuudesta. Keskiajan historiasta, elokuvista ja oopperasta innostunut Guterres oli etenkin uuden keskiluokan mieleen, joka syntyi Portugaliin vuoden 1986 Euroopan Unioniin liittymisen jälkeen.

Guterres on tukenut vahvasti Euroopan poliittista ja taloudellista integraatiota ja vaatinut EU:n jäsenvaltioita luovuttamaan enemmän valtaa keskitetyille elimille.

Kriitikkojen mielestä Guterres suojeli itseään epäsuosituilta päätöksiltä toimiessaan Portugalin johtajana ja hänen oli joskus vaikea sanoa ei.

Kriitikot syyttävät Guterresia myös vuoden 1998 kansanäänestyksen negatiivisesta tuloksesta maan tiukan aborttilain höllentämisessä. Hartaana katolilaisena tunnettu Guterres salli äänestyksen, mutta vastusti julkisesti lain lieventämistä. Aiemmin Portugalin aborttilaki on ollut Euroopan tiukimpia, mutta sitä lievennettiin vuonna 2007 sallimalla raskauden keskeytykset 10. raskausviikkoon asti.

Guterresia on pidetty hyvänä kandidaattina myös Portugalin presidentiksi, mutta hän ei ole ollut kiinnostunut, koska haluaa mieluummin ”pelata kuin olla erotuomari”.

– Pidän toiminnasta, kenttätyöstä. Pidän asioista, joihin minun on jatkuvasti puututtava, hän on sanonut.

Guterres erosi puolivälissä toista kauttaan vuonna 2001, kun hänen puolueensa suosio alkoi heiketä.

Tuolloin Guterres käänsi selkänsä kotimaansa politiikalle ja valitsi uran kaukana kotoa siirtyen YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) johtoon kymmeneksi vuodeksi.

Väsymätön pakoalaisten puolustaja

Uudessa postissaan pakolaispomona Guterres joutui kansainvälisen hädän keskiöön, joiden ratkaiseminen oli poliittisesti paljon monimutkaisempaa kuin aiemmat poliittiset kiemurat kotimaassa.

Viime vuosina Guterres on ollut Syyrian kriisin keskiössä. Hän on vaatinut väsymättä apua pakolaisille ja moittinut EU:ta kovin sanoin suvaitsemattomuudesta ja kitsaudesta pakolaisia kohtaan. Hän esiintyi valokeilassa muun muassa näyttelijä Angelina Jolien kanssa, joka oli pakolaisjärjestön erikoislähettiläs.

– Kun ihmiset sanovat, etteivät he voi ottaa vastaan Syyrian pakolaisia, koska nämä ovat muslimeja, he itse asiassa tukevat terroristiryhmittymiä. Ne onnistuvat tämän jälkeen paljon paremmin uusien jäsenien värväämisessä, Guterres sanoi juuri ennen väistymistään UNHCR:n johdosta joulukuussa.

Yllättävä valinta

Guterres on ensimmäinen valtion hallitusta johtanut henkilö YK:n pääsihteerinä.

Guterresin valinta on ollut jokseenkin yllättävä, sillä Ban Ki-moonin paikalle povattiin alun perin naista tai itäeurooppalaista ehdokasta, koska kumpaakaan ei YK:n johdossa ole aiemmin nähty ja Itä-Eurooppa Venäjän johdolla vaati äänekkäästi vuoroaan. Toisaalta naisehdokkaan puolesta kampanjoivat monet maat ja järjestöt.

Kokenut puhuja Guterres on kuitenkin esiintynyt vahvasti, mikä on kantanut hedelmää.

Guterres sai paljon kiitosta toimiessaan pakolaisjärjestön johdossa ja häntä on kehunut myös väistyvä YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Ban on kutsunut häntä yhdeksi YK:n suurista johtajista. Turvallisuusneuvoston tänäisen kokouksen kynnyksellä hän kommentoi Guterresin olevan loistava valinta seuraajakseen.

– Tunnen Guterresin oikein hyvin ja pidän häntä loistavana valintana, Ban sanoi.

Aikoo tarttua rahoituskysymyksiin

Guterres on pakolaisjärjestön johtajana nähnyt YK:n sisäpiiristä, ja hän suunnittelee jo YK:n muuttamista: Guterres haluaa enemmän rahaa järjestölle ja yhteistyötä Maailmanpankin, riippumattomien kansalaisjärjestöjen sekä yksityisten yritysten kanssa turvatakseen järjestön rahoituksen.

Guterres haluaa myös uskottavampaa sitoutumista lahjoittajamailta, jotka ovat joskus haluttomia antamaan rahaa.

Vastineeksi hän pystyy osoittamaan, ettei ole mikään tuhlari: Guterres vähensi kaudellaan UNHCR:n henkilöstöä Genevessä yli 20 prosentilla ja nosti kustannustehokkuuden toiminnassa etusijalle.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja