YK-raportti: Israelin palestiinalaisiin kohdistuvat toimet pääsyynä väkivallan kierteeseen alueella

Israelin ja Palestiinan konfliktin juuret ovat syvällä historiassa – kenellä on ratkaisun avaimet? 14:11
Israelin ja Palestiinan konfliktin juuret ovat syvällä historiassa – kenellä on ratkaisun avaimet, pohdittiin MTV Uutiset Livessä viime vuoden keväällä.

Israelin miehitykset palestiinalaisalueilla ja palestiinalaisten syrjintä ovat pääsyitä väkivallan kierteeseen alueella, sanotaan YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämän tutkintakomission tiistaina julkaisemassa raportissa.

Komissio tutki muun muassa aiempia YK:n suosituksia ja päätöksiä tilanteesta sekä niiden toimeenpainoa.

Valtaosa suosituksista oli kohdistettu Israelia kohtaan, mikä viittaa tutkintakomission johtajan Navi Pillayn mukaan konfliktin epäsuhtaiseen luonteeseen ja siihen, kuinka yksi osapuoli miehittää toista.

Suosituksista ja päätöksistä valtaosaa ei oltu pantu toimeen konfliktin kummankaan osapuolen toimesta.

Palestiinalaisalueiden miehittämisen lopettaminen olisi raportin mukaan oleellista väkivallan kierteen katkaisemisessa. Israelin aiempien toimien perusteella se ei aio lopettaa alueiden miehitystä, raportissa arvioidaan.

– Suositusten jättäminen toimeenpanematta, tunne rankaisemattomuudesta, miehitysten jatkaminen sekä palestiinalaisten jatkuva syrjintä ovat keskiössä järjestelmällisesti toistuvissa rikkomuksissa sekä palestiinalaisalueilla että Israelissa, sanoi Pillay.

Viime vuonna nimitetyn komission tehtävänä oli selvittää juurisyitä vuosikymmeniä jatkuneen konfliktin taustalla. Kyseessä on yhdeksäs YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä komissio, joka on tutkinut ihmisoikeusrikkomuksia palestiinalaisalueilla. Tuoreessa raportissa tutkittiin kuitenkin ensimmäistä kertaa myös Israelin alueella tapahtuneita rikkomuksia sekä konfliktin juurisyitä.

Israel: Raportti on tulos ihmisoikeusneuvoston äärimmäisestä Israel-vastaisuudesta

Israelin valtio kieltäytyi tekemästä yhteistyötä komission kanssa ja kritisoi jo ennen raportin julkaisemista Pillayta "Israelin vastaisen agendan esitaistelijaksi".

Tiistaina Israelin ulkoministeriö kutsui tutkintaa ajojahdiksi. Ulkoministeriön mukaan raportti on yksipuolinen ja "tulos YK:n ihmisoikeusneuvoston äärimmäisestä Israel-vastaisuudesta".

Israelin pitkäaikainen liittolainen Yhdysvallat kertoi vastustavansa komission epämääräisesti määriteltyä luonnetta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan Ned Pricen mukaan komission olemassaolo nykyisessä muodossaan on jatkumoa pitkäaikaiselle kaavalle, jossa Israel nostetaan epäreilusti tikun nokkaan.

Israel on liittolaisineen syyttänyt jo pitkään YK:n ihmisoikeusneuvostoa Israelin vastaisuudesta, sillä Israel on ainoa maa, josta keskustellaan säännöllisesti jokaisessa neuvoston tapaamisessa.

Lue myös:

    Uusimmat