Hamas kehottaa lopettamaan avustustavaran pudottamisen Gazaan ilmasta – 18 ihmisen kerrotaan kuolleen pudotusten vuoksi

Kiivaat taistelut jatkuivat Gazassa tiistaina YK:n turvallisuusneuvoston tulitaukoa vaatineesta päätöslauselmasta huolimatta.

Gazan kaistaa hallitseva äärijärjestö Hamas kehotti tiistaina ulkomaita lopettamaan avustustarvikkeiden pudottamisen kaistalle ilmasta.

Tiistaina 18 ihmisen kerrottiin kuolleen ilmasta pudotettujen lähetysten seurauksena. Asiasta kertoivat Hamasin alaiset Gazan viranomaiset ja sveitsiläisen Euro-Med-järjestön ihmisoikeustarkkailijat. Osan kuolleista kerrottiin tallautuneen väkijoukossa ja loppujen hukkuneen mereen.

Hamas vaatii Israelia päästämään alueelle lisää maateitse avustustarvikkeita kuljettavia rekkoja. YK:n mukaan Gaza on keinotekoisen nälänhädän partaalla Israelin sotatoimien seurauksena.

Kiivaat taistelut jatkuivat Gazassa tiistaina YK:n turvallisuusneuvoston maanantaina hyväksymästä päätöslauselmasta huolimatta. Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan tiistain vastaisen yön iskuissa ja taisteluissa sai surmansa ainakin 70 ihmistä.

Turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa vaadittiin välitöntä tulitaukoa alueelle. Turvallisuusneuvoston pysyviin jäsenmaihin kuuluva Yhdysvallat pidättäytyi äänestyksestä. Kaikki muut neuvoston jäsenmaat kannattivat esitystä.

Hamas kertoi hyväksyvänsä turvallisuusneuvoston päätöslauselman ja ilmoitti edelleen olevansa valmis vapauttamaan panttivankeja vastineeksi palestiinalaisvankien vapauttamisesta. Samalla se syytti Israelia ja pääministeri Benjamin Netanjahun hallintoa Qatarissa käytävien aseleponeuvottelujen tuloksettomuudesta.

Israel puolestaan ilmoitti Yhdysvaltojen muuttaneen äänestyksestä pidättäytymisellään aikaisempaa selkeää politiikkaansa, mikä vahingoittaa sekä Israelin sotaponnisteluja että panttivankien saamista vapaaksi.

USA tyrmäsi kansanmurharaportin

Yhdysvalloilla ei ole mitään syytä uskoa, että Israel on syyllistynyt kansanmurhaan Gazassa, sanoi yhdysvaltalaisvirkamies AFP:lle maanantaina.

Yhdysvaltalaisedustaja kommentoi asiaa sen jälkeen, kun YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoija Francesca Albanese oli syyttänyt raportissaan Israelia kansanmurhasta. Albanesen mukaan on selviä viitteitä siitä, että Israel on rikkonut kolmea viidestä YK:n kansanmurhia koskevassa yleissopimuksessa listatusta rikoksesta.

Raportissaan Albanese listaa Israelin ainakin surmanneen yksittäisen kansanryhmän jäseniä, aiheuttaneen heille vakavia ruumiillisia tai henkisiä vammoja sekä luoneen heille tahallisesti sellaiset elinolosuhteet, joiden on arvioitu johtavan ryhmän fyysiseen tuhoon osittain tai kokonaan.

Albanese on YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä riippumaton asiantuntija, joka ei kuitenkaan suoraan puhu YK:n puolesta.

Israel torjui raportin maanantaina ja väitti Albanesen syytösten olevan todellisuuden vääristelyä.

Video näyttää, millaisella voimalla avustuspaketit putoavat taivaalta Gazassa 1:11
Viisi ihmistä kuoli ruoka-apupakettien pudotuksessa Gazaan maaliskuun alussa. Maasta kuvattu video näyttää, millaisella voimalla paketit putoavat ilmasta ihmisten keskelle.

Lue myös:

    Uusimmat