YK:n vaatima välitön tulitauko Gazaan ei pysäyttänyt kiivaita taisteluja: "Epäonnistuminen tässä olisi anteeksiantamatonta"

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii ensi kertaa välitöntä aselepoa Gazaan 1:08
YK:n turvallisuusneuvosto vaatii ensi kertaa välitöntä aselepoa Gazaan maanantaina.

YK:n erityisraportoija sanoo Israelin syyllistyneen kansanmurhaan: "Yksikään Gazassa oleva palestiinalainen ei ole turvassa". Yhdysvallat tyrmäsi raportin.

Gazassa kiivaat taistelut jatkuivat edelleen tiistaina YK:n turvallisuusneuvoston edellispäivänä hyväksymästä päätöslauselmasta huolimatta. Päätöslauselmassa vaadittiin välitöntä tulitaukoa alueelle.

Turvallisuusneuvoston pysyviin jäsenmaihin kuuluva Yhdysvallat pidättäytyi äänestyksestä. Kaikki muut neuvoston jäsenmaat kannattivat esitystä.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati, että päätös on pantava toimeen.

– Epäonnistuminen tässä olisi anteeksiantamatonta, Guterres kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Äärijärjestö Hamas kertoi hyväksyvänsä turvallisuusneuvoston päätöslauselman ja ilmoitti edelleen olevansa valmis vapauttamaan panttivankeja vastineeksi palestiinalaisvankien vapauttamisesta. Samalla se syytti Israelia ja pääministeri Benjamin Netanjahun hallintoa Qatarissa käytävien aseleponeuvottelujen tuloksettomuudesta.

Israel puolestaan ilmoitti Yhdysvaltojen muuttaneen äänestyksestä pidättäytymisellään aikaisempaa selkeää politiikkaansa, mikä vahingoittaa sekä Israelin sotaponnisteluja että panttivankien saamista vapaaksi.

Äärijärjestö Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan tiistain vastaisen yön iskuissa ja taisteluissa sai surmansa ainakin 70 ihmistä.

Israelin armeijan mukaan sen joukot taistelivat palestiinalaismilitantteja vastaan sekä al-Shifan että al-Amalin sairaalan alueilla Gazassa. Israelin mukaan parisenkymmentä militanttia on tapettu ja liki 500 Hamasiin ja Islamilainen Jihad -järjestöön kytköksissä olevaa otettu kiinni.

USA tyrmäsi kansanmurharaportin

Yhdysvalloilla ei ole mitään syytä uskoa, että Israel on syyllistynyt kansanmurhaan Gazassa, sanoi yhdysvaltalaisvirkamies AFP:lle maanantaina.

Yhdysvaltalaisedustaja kommentoi asiaa sen jälkeen kun YK:n palestiinalaisalueiden erityisraportoija Francesca Albanese oli syyttänyt raportissaan Israelia kansanmurhasta.

Virkamiehen mukaan Yhdysvaltain hallinto on tietoinen raportista. Hän sanoi kuitenkin maan vastustaneen jo pitkään erityisraportoijan mandaattia ja syytti Albanesea Israelin vastaisuudesta.

Israelin hyökkäys Gazaan on kestänyt jo pitkälle yli viisi kuukautta. YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n mukaan Israel on niin ikään estänyt avustuskuljetuksien pääsyn Gazan pohjoisosiin.

YK arvioi aiemmin tässä kuussa, että Gazan pohjoisosassa noin 330  000:ta ihmistä uhkaa nälänhätä viimeistään toukokuussa, jos avun määrää ei saada nopeasti nostettua. YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustajan Jeremy Laurencen mukaan Israel saattaa käyttää näännyttämistä Gazassa sodankäynnin välineenä, mikä olisi sotarikos.

Hamasin alaisen Gazan terveysministeriön mukaan Israel on surmannut Gazassa yli 32  200 ihmistä. Kuolonuhrit ovat olleet valtaosin naisia ja lapsia.

Raportti esiteltäneen ihmisoikeusneuvostolle tiistaina

Palestiinalaisalueiden ihmisoikeustilannetta käsittelevän Albanesen mukaan on selviä viitteitä siitä, että Israel on rikkonut kolmea viidestä YK:n kansanmurhia koskevassa yleissopimuksessa listatusta rikoksesta.

Kansanmurhan anatomia -nimisessä raportissaan hän listaa Israelin ainakin surmanneen yksittäisen kansanryhmän jäseniä, aiheuttaneen heille vakavia ruumiillisia tai henkisiä vammoja sekä luoneen heille tahallisesti sellaiset elinolosuhteet, joiden on arvioitu johtavan ryhmän fyysiseen tuhoon osittain tai kokonaan.

– Israelin Gazaan tekemän hyökkäyksen musertava luonne ja laajuus sekä sen aiheuttamat tuhoisat elinolosuhteet paljastavat aikomuksen fyysisesti tuhota palestiinalaiset ryhmänä, Albanese sanoi raportissa.

Albanese on YK:n ihmisoikeusneuvoston nimittämä riippumaton asiantuntija, joka ei kuitenkaan suoraan puhu YK:n puolesta. Albanesen raportti on määrä esitellä YK:n ihmisoikeusneuvostolle tiistaina.

Israel torjui raportin maanantaina ja väitti Albanesen syytösten olevan todellisuuden vääristelyä.

Raportti: Evakuointikäskyt kansanmurhan välineinä

Raportissaan Albanese tähdentää, että kansanmurhaan viittaavat Israelin rikokset ovat seuranneet israelilaislausuntoja, joissa on ilmaistu kansanmurha-aikeita.

Albanese tähdentää korkea-arvoisten israelilaisvirkamiesten esittäneen lausuntoja, joissa alleviivataan pyrkimyksiä karkottaa palestiinalaiset alueelta ja korvata heidät israelilaissiirtolaisilla. Raportin mukaan evakuointikäskyjä ja turva-alueita on puolestaan käytetty kansanmurhan välineinä etnisen puhdistuksen saavuttamiseksi.

Raportissa todettiin myös, että Israel kohtelee kaikkia palestiinalaisia ja heidän infrastruktuuriaan terroristisina tai terroristeja tukevina, jolloin kaikki alueella oleva muuttuu joko kohteiksi tai sivullisiksi vahingoiksi.

– Tällä tavalla yksikään Gazassa oleva palestiinalainen ei ole turvassa, hän sanoi ja tähdensi Israelin toimilla olleen tuhoisia seurauksia, joiden hintana on ollut kymmenien tuhansien palestiinalaisten henki.

Raportissa korostettiin myös sitä, että Israelin palestiinalaisiin kohdistuvat väärinkäytökset eivät olleet alkaneet Hamasin taistelijoiden Israeliin lokakuussa tekemän hyökkäyksen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat