YK:n työryhmä ehdottaa uusia ilmastoveroja

Norjan ja Etiopian pääministerit ehdottavat lisää veroja hiilidioksidipäästöille, päästökauppaa laiva- ja lentoliikenteeseen sekä kansainvälistä varainsiirtoveroa. Norjan pääministeri Jens Stoltenberg ja Etiopian pääministeri Meles Zenawi luovuttivat tänään YK:n pääsihteerille Ban Ki-moonille ehdotuksensa siitä, miten kehitysmaille saadaan kerättyä rahoitusta ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Teollisuusmaat lupasivat Kööpenhaminan ilmastokokouksessa tukea kehitysmaita päästövähennyksissä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisessa 100 miljardilla dollarilla vuodessa. Tuohon tukisummaan on tarkoitus päästä vuoteen 2020 mennessä. Siitä, miten rahat saadaan kasaan, ei tähän mennessä ole sovittu mitään.

- Nämä ehdotukset ovat sekä taloudellisesti järkeviä että poliittisesti mahdollisia. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan siitä, että tuemme niitä, jotka eniten kärsivät ilmastonmuutoksesta, vaikka eivät ole itse sitä aiheuttaneet, totesi YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon tiedotustilaisuudessa.

- On täysin mahdollista ja realistista kerätä 100 miljardia dollaria vuodessa kehitysmaille vuoteen 2020 mennessä, vakuutti pääministeri Stoltenberg.

"Tarvitaan vain poliittista tahtoa"

Pääministerit arvioivat, että päästöoikeuksien huutokaupalla ja hiiliveroilla voitaisiin saada vuodessa kerättyä 30 miljardia dollaria kehitysmaille. Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO valmistelee jo hiiliveroa laivaliikenteelle ja EU:n sisäinen lentoliikenteen päästökauppa alkaa vuonna 2013. Nämä keinot voitaisiin ottaa käyttöön kaikissa teollisuusmaissa ja suunnata tuotto ilmastonmuutoksen torjuntaan kehitysmaissa.

- Nämä suunnitelmat ovat paljon realistisempia kuin monet kuvittelevat. Nyt tarvitaan vain poliittista tahtoa niiden toteuttamiseen, sanoi Norjan pääministeri Jens Stoltenberg.

Noin puolet tarvittavasta rahoituksesta voisi tulla teollisuusmaiden hallituksilta ja toinen puoli yksityisistä lähteistä. Osa kehitysmaista on kuitenkin vaatinut, että koko rahoituksen pitäisi tulla teollisuusmaiden hallituksilta. Keskustelut aiheesta jatkuvat tämän kuun lopussa Meksikon Cancunissa jatkuvissa kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa.

Stoltenbergin ja Zenawin esitykset lähetetään kaikkien YK:n jäsenmaiden hallituksille arvioitaviksi. EU ottaa kantaa ehdotuksiin jo tämän kuun 17. päivänä valtiovarainministereiden kokouksessa.

Lue myös:

    Uusimmat