WHO: Gazan kaistan pohjoisosassa ei ole enää toimivia sairaaloita – MTV:n sotaseuranta 21.12.2023

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa äärijärjestö Hamasin hyökkäyksestä seurannutta yhteenottoa Israelin kanssa torstaina 21. joulukuuta 2023.

  • Israel kertoo surmanneensa vahingossa kolme israelilaispanttivankia Gazassa
  • Israel sanoo päässeensä hyvin lähelle tavoitettaan tuhota Hamas
  • Hamas: Gazassa kuollut Israelin kaksi kuukautta kestäneessä hyökkäyksessä ainakin 20 000 ihmistä (20.12.2023).
  • Israelissa kuolonuhreja yli 1200 (Israelin viranomaiset 10.11.2023)
  • Aiemman tulitauon aikana Israel vapautti palestiinalaisvankeja, ja Hamas luovutti panttivankejaan Punaiselle ristille
  • Konflikti puhkesi lauantaina 7. lokakuuta, kun Hamas ampui Israeliin tuhansia raketteja; Israel vastasi ilmaiskuilla Gazaan

Kartta näyttää keskeiset alueet Israelin ja Hamasin konfliktissa 1:31

19.16: WHO:n mukaan Gazan kaistan pohjoisosassa ei ole enää toimivia sairaaloita

Gazan pohjoisosassa ei enää ole toimivia sairaaloita, kertoi YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO torstaina.

WHO:n mukaan sen henkilökunta kävi keskiviikkona tutustumassa kahteen pahoin vaurioituneeseen sairaalaan alueella.

– Väellämme ei ole sanoja kuvaamaan tilannetta, joka on jo edennyt katastrofin tuolle puolen sairaalassa yhä oleville potilaille ja työntekijöille, sanoi WHO:n palestiinalaisalueiden edustaja Richard Peeperkorn.

Sairaaloissa käynyt Sean Casey kuvaili tilannetta kauhistuttavaksi.

– Tällä hetkellä ne ovat paikkoja, joissa ihmiset odottavat kuolemaa, Casey kiteytti.

Caseyn mukaan apu tulee monille potilaille liian myöhään, vaikka aselepo saataisiinkin aikaan.

– Aikuiset ja lapset ovat nääntymässä nälkään. Kaikkialla, minne menimme, meiltä pyydettiin ruokaa. Jopa sairaaloissa sellaiset ihmiset, joilla oli verta vuotavia avomurtumia, pyysivät ruokaa. Jos se ei ole merkki epätoivosta, en tiedä, mikä on, Casey sanoi.

Gazassa oli ennen sotaa 36 sairaalaa. Niistä on tällä hetkellä toiminnassa enää yhdeksän, jotka kaikki sijaitsevat alueen eteläosassa.

Äärijärjestö Hamasin hallinnon mukaan Gazassa on kuollut ainakin 20 000 ihmistä, jotka ovat suurelta osin naisia ja lapsia.


11.29:Neuvottelut aselevon saamiseksi Gazaan jatkuvat

Neuvottelut aselevon saamiseksi Gazaan jatkuvat Egyptin Kairossa, kertoo BBC. Yhdysvaltojen mukaan neuvotteluja käydään tosissaan.

Äärijärjestö Hamasin johtaja Ismail Haniya oli eilen itse Kairossa neuvottelemassa, mutta neuvotteluissa ei päivän aikana päästy tulokseen. Mediatietojen mukaan Haniya kertoi egyptiläisneuvottelijoille, ettei uusia panttivankeja vapautettaisi ennen pysyvää aselepoa.

Britannian ulkoministeri David Cameron vierailee tänään Egyptissä. Hänen odotetaan vaativan Gazan taisteluiden osapuolia sopimaan kestävästä aselevosta ja avustuskuljetusten lisäämisestä Gazaan.

6.37: Israelin armeija kertoo löytäneensä Hamasin tunneliverkoston

Israelin armeija kertoo löytäneensä Gazasta ääri-järjestö Hamasin käytössä olleen tunneli-verkoston.

Verkosto käsittää Hamasin korkean johdon piilo-paikkoja, toimistoja ja asuntoja.

Armeijan mukaan tunneli-verkosto oli myös yhteydessä kahteen alueen sairaalaan

Keskiviikko 20.12.2023

23.27: Macron jyrähti Israelille

Macron kehotti Israelia lopettamaan hyökkäyksensä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi keskiviikkona, ettei terrorismin vastainen taistelu voi tarkoittaa sitä, että Gaza tuhotaan maan tasalle.

– Emme voi antaa sellaisen idean juurtua, että tehokas taistelu terrorismia tarkoittaa Gazan tuhoamista maan tasalle tai summittaista siviilien kimppuun käymistä, Macron sanoi radiohaastattelussa.

Macron kehotti Israelia lopettamaan hyökkäyksensä, "koska se ei ole kohtuullinen ja koska kaikki elämät ovat samanarvoisia ja me puolustamme niitä".

Äärijärjestö Hamasin mukaan ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen kun Israel hyökkäsi Gazaan pitkälti yli kaksi kuukautta sitten.

(STT)

20.15: Diplomaattilähteet Reutersille: YK:n turvallisuusneuvoston äänestys lykkääntyy

YK:n turvallisuusneuvoston äänestys Gazalle annettavan avun lisäämisestä lykkääntyy, kertoo uutistoimisto Reuters diplomaattilähteisiinsä viitaten. Reutersin mukaan äänestys lykkääntyy torstaille. 

Lykkäämisestä uumoiltiin jo aiemmin päivällä. YK:n turvallisuusneuvoston odotettiin keskiviikkona äänestävän päätöslauselmaehdotuksesta, jossa jollakin muotoilulla vaadittaisiin keskeytystä Gazan pitkälle kolmatta kuukautta jatkuneeseen sotaan.

Uutistoimisto BBC:n mukaan Yhdysvallat olisi jälleen käyttämässä veto-oikeuttaan äänestyksestä. Yhdysvallat on jo kahdesti estänyt turvallisuusneuvoston edistymisen päätöslauselman suhteen. 

20.12: Hamas: Gazassa ainakin 20 000 kuolonuhria, lähes puolet lapsia

Gazassa ainakin 20 000 ihmistä on saanut surmansa sen jälkeen kun sota pitkälle yli kaksi kuukautta sitten alkoi, sanoo äärijärjestö Hamas.

Sen mukaan kuolleista noin 8 000 on lapsia ja 6 200 naisia.

Israel hyökkäsi Gazaan sen jälkeen kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israeliin lokakuun alussa. Hyökkäyksessä kuoli runsaat 1 100 ihmistä, valtaosin siviilejä.

19.06: Blinken vakuuttelee: Yhdysvallat haluaa jatkaa neuvotteluja tulitauosta ja avustuksesta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puhui ulkoministeriössä loppuvuoden lehdistötilaisuudessa YK:ssa käytävistä neuvotteluista tulitauosta ja avustuspäätöksestä. 

Blinken vakuutti, että Yhdysvallat haluaa jatkaa neuvotteluja.

– Olemme edelleen laajasti ja rakentavasti yhteydessä useiden maiden kanssa yrittäessämme ratkaista joitakin avoimia kysymyksiä turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa, Blinken sanoi The Guardianin mukaan.

Blinken sanoo Yhdysvaltojen olevan samaa mieltä päätöslauselman taustalla olevasta tavoitteesta, joka on lisäavun saaminen Gazaan.

– Työskentelemme sen eteen edelleen joka päivä. Varmistamme esimerkiksi, että apu voi liikkua ja jakautua Gazassa turvallisesti, kun se sinne on saapunut, Blinken kertoi. 

YK:n turvallisuusneuvoston jäsen kertoi aiemmin tänään uutistoimisto BBC:n mukaan, että Yhdysvallat olisi jälleen käyttämässä veto-oikeuttaan päätöslauselman äänestyksestä. Päätöslauselmassa esitetään Israelin hyökkäyksen keskeyttämistä Gazassa. 

18.26: The Guardianin lähteet: Hamas ja Israel keskustelevat panttivangeista, jotka voitaisiin vapauttaa uudessa aselevossa

 Hamasia edustava palestiinalaisten pääministeri Ismail Haniyeh teki keskiviikkona ensimmäisen vierailunsa Egyptiin yli kuukauteen. 

The Guardianin lähteiden mukaan keskustelut uudesta tulitauosta olivat intensiivisiä. Neuvotteluista perillä olevan lähteen mukaan Egyptissä keskusteltiin siitä, ketkä Gazan taistelijoiden yhä hallussaan pitämistä panttivangeista voitaisiin vapauttaa uudessa tulitauossa. Lisäksi keskusteltiin, mitä vankeja Israel voisi vapauttaa vastineeksi.

Guardian arvioi, että Haniyeh puuttuu diplomatiaan julkisesti yleensä vain silloin, kun edistyminen näyttää todennäköiseltä. Viimeksi Haniyeh matkusti Egyptiin marraskuun alussa, ennen kuin sodan toistaiseksi ainoasta tulitaukosopimuksesta ilmoitettiin. 

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat