Mainos

YK:n takaraja umpeutui, tilanne yhä heikko Sudanissa

Hyökkäykset pakolaisia kohtaan eivät ole päättyneet, vaan humanitaarinen tilanne on yhä huono Darfurin alueella Sudanissa, varoittivat YK:n viranomaiset.

YK:n turvallisuusneuvoston asettama takaraja Darfurin tilanteen ratkaisemiseksi talouspakotteiden uhalla on päättymässä tänään. Uhan on määrä turvata parempi asema noin 1,2 miljoonalle pakolaiselle.

YK:n edustajien mukaan hyökkäykset siviilejä kohtaan sekä esimerkiksi tyttöjen ja naisten raiskaukset ovat yhä yleisiä Darfurin alueella. YK:n mukaan Sudanin hallitus ei ponnistele tarpeeksi turvatakseen pakolaisten turvallisuutta.

- Turvallisuutta täytyy parantaa ja pahantekijät täytyy saada syytteeseen, jyrähti YK:n edustaja Dennis McNamara lehdistötilaisuudessa Nairobissa.

Afrikan unionin (AU) neuvottelijat yrittivät tänään vielä viime hetkellä saada Darfurin kriisin osapuolia neuvotteluyhteyteen ja sopimukseen. Hallituksen ja kapinallisten väliset neuvottelut käynnistyivät viime viikolla, mutta edistyminen on ollut hidasta molempien osapuolten syytellessä toisiaan kriisistä.

- Mielestäni on tärkeää, että prosessi on käynnistynyt. Oli selvää jo alusta saakka, että neuvottelut kestävät jonkin aikaa, erityisesti turvallisuustilanteen osalta, sanoi Sudanin Britannian-suurlähettiläs Hasan Abdin BBC:n radion haastattelussa.

AU:n neuvottelijat olivat kuitenkin tänään toiveikkaita siitä, että edes humanitaarisissa kysymyksissä päästäisiin sopimukseen. Tämä mahdollistaisi sen, että välittömien talouspakotteiden uhka poistuisi.

Khartumin hallitusta saattaa silti odottaa jonkinlaisia pakotteita, kun YK:n turvallisuusneuvoston kokoontuu pohtimaan Sudanin tilannetta myöhemmin tällä viikolla.

Tänään Darfuriin saapui AU:n lähettämiä nigerialaisjoukkoja, joiden tehtävänä on turvata tulitauon tarkkailijoita alueella. Noin 155 nigerialaissotilasta liittyi jo aiemmin lähetettyjen ruandalaisjoukkojen seuraan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.