Mainos

YK:n huippukokous alkoi New Yorkissa

Kolmipäiväisen YK:n huippukokouksen odotetaan hyväksyvän YK:n uudistushankkeet.

Ruotsin pääministeri Göran Persson on avannut YK:n huippukokouksen järjestön päämajassa New Yorkissa.

Persson johtaa puhetta kolmipäiväisessä kokouksessa, jonka odotetaan hyväksyvän YK:n uudistushankkeet. Hankkeita pidetään kuitenkin vesitettyinä siihen nähden, mitä pääsihteeri Kofi Annan on esittänyt 60-vuotiaan maailmanjärjestön uudistamiseksi.

-Emme ole vielä saavuttaneet niitä laajamittaisia ja perusteellisia uudistuksia, jotka ovat sekä minun että monen muun mielestä välttämättömiä, Annan sanoi avauspuheenvuorossaan.

Annanin mukaan erityisesti ydinaseriisuntaa ja joukkotuhoaseita koskevissa uudistuksissa on epäonnistuttu. Hän vetosi maailman johtajiin, jotta uudistusten ajamista jatkettaisiin.

Turvatoimien New Yorkissa sanotaan olevan erittäin tiukat. Kokouksen osallistujat ja paikalle saapuneet toimittajat ovat joutuneet jonottamaan yli tunnin päästäkseen turvatarkastuksen läpi järjestön päämajaan.

Bush: Korruptio kitkettävä YK:sta

Yhdysvaltain presidentti George Bush vaati suuria uudistuksia YK:n toimintaan puhuessaan maailmanjärjestön huippukokouksessa New Yorkissa. Bush myös kiitti 115 maata avusta, jota nämä ovat tarjonneet hurrikaani Katrinan uhreille.

-YK:n on oltava vahva ja tehokas, lahjomaton sekä tilivelvollinen niille ihmisille, joita se palvelee, Bush totesi puheessaan. Eilen yleiskokous lykkäsi monia YK:n uudistamiseen liittyviä päätöksiä myöhemmäksi.

Bush totesi myös, ettei terrorismia voida voittaa vain voimakeinoin. Hän kehotti muita kansoja puuttumaan ripeästi ongelmiin, jotka voivat ajaa hädänalaisia ihmisiä terrorismin tielle.

Kansojen välistä yhteistyötä ja yhteisvastuuta korostaneen Bushin kannatusluvut ovat pohjamudissa sekä Irakissa koettujen tappioiden että hurrikaani Katrinan pelastustöiden tehottomuuden vuoksi.

Presidentti Bush puuttui puheessaan myös Maailman kauppajärjestön WTO:n lähestyviin neuvotteluihin, joissa hän toivoi rikkaiden maiden luopuvan maataloustuistaan.

Halonen näki YK-päätösasiakirjassa myös hyvää

Tasavallan presidentti Tarja Halonen sanoo olevansa iloinen, että YK:n huippukokouksessa ylipäätään saatiin aikaiseksi yhteinen päätösasiakirja.

-Neuvottelutilanteet olivat aidosti vaikeita, huippukokoukseen osallistuva Halonen sanoi New Yorkissa.

-Olen nyt tyytyväisempi kuin viikko sitten, hän sanoi tavatessaan suomalaistoimittajia.

Hän myönsi, että nyt torsoksi jääneet YK:n uudistukset vaativat paljon työtä. Hän on tyytyväinen siihen, että päätösasiakirjaan otettiin mukaan ihmisoikeusneuvoston ja rauhanrakennuskomission perustaminen. Halonen on mielissään myös siitä, että globalisaatio on vahvasti asialistalla.

Halonen puhuu YK:n yleiskokouksessa myöhään tänä iltana Suomen aikaa.

Turvallisuusneuvosto: Terrorismiin yllyttäminen kiellettävä

YK:n turvallisuusneuvoston kokoukseen osallistuneet valtiojohtajat haluavat tehdä terrorismiin yllyttämisestä rikoksen kaikissa YK:n jäsenmaissa.

YK:n kolmipäiväiseen juhlakokoukseen kokoontuneet valtiojohtajat tukivat Britannian esittämää päätöslauselmaa, joka kehottaa kaikkia valtioita kieltämään laissa terroritekoihin yllyttämisen.

Päätöslauselma numero 1624 hyväksyttiin turvallisuusneuvoston erikoistunnossa, jota johti tämänkuisen puheenjohtaja-maan Filippiinien presidentti Glorya Macapagal-Arroyo.

15-jäsenisen neuvoston erikoisistunnossa maitaan edustivat muun muassa Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan presidentit George W. Bush, Vladimir Putin ja Hu Jintao.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Kymmenen uutiset 14.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.