Mainos

YK: Maailmassa jo yli 40 miljoonaa hiv-tartuntaa

Hiv-tartunnan saaneiden määrä kasvaa kaikilla muilla alueilla paitsi Karibialla. Suomessa huumetartunnat ovat vähentyneet, mutta seksitartunnat ovat taas kasvussa.

YK:n selonteon mukaan viisi miljoonaa ihmistä sai hiv-tartunnan kuluneen vuoden aikana, mikä nostaa tartuntatapauksien määrän ennätysmäisesti jo yli 40 miljoonaan.

Hi-viruksen aiheuttamaan aidsiin kuoli vuoden aikana 3,1 miljoonaa ihmistä. Heistä yli puoli miljoonaa oli lapsia. AIDS Epidemic Update 2005 -raportin mukaan hiv-tartunnan saaneiden määrä kasvaa kaikilla muilla alueilla paitsi Karibialla.

Pahin tilanne on Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa, jonka osuus uusista tartunnoista on reippaasti yli puolet. Aidsin vastaisessa taistelussa on kuitenkin edistytty joillakin alueilla Afrikassa. Raportin mukaan tartuntojen määrä on laskussa Zimbabwessa, Ugandassa ja Keniassa.

Suomessa tilanne kaksijakoinen

Suomessa hiv-infektioita on kirjattu vuoden alusta tämän kuun alkuun mennessä kaikkiaan 114 tapausta. Tartuntojen määrä on laskenut, mutta samaan aikaan on tullut myös myös takapakkia, kertoo Kansanterveyslaitoksen hiv-yksikön johtaja Mika Salminen.

- Kahden viime vuoden aikana meillä on todettu huomattavasti vähemmän ruiskuhuumeiden käyttöön liittyviä tartuntoja. Se on hyvä trendi. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että seksitartunnat ovat lievässä nousussa. Tartunnat ovat lisääntyneet monen vuoden hyvän trendin jälkeen erityisesti miesten välisessä seksissä.

Hiv-yksikön johtaja uskoo, että hiv-lääkkeiden kehittyminen luo monille vääränlaisen turvallisuudentunteen.

- Jos hoitoon hakeudutaan tarpeeksi varhaisessa vaiheessa, voidaan tartuntaa hoitaa niin hyvin, että aidsiin ei sairastuta. Tämä on ehkä laskenyt hieman ihmisten huolestumista asiasta. Lisäksi meillä on kasvamassa uusi sukupolvi, jolle turvaseksiasiat eivät ole niin tuttuja kuin edelliselle sukupolvelle, joka kasvoi siinä vaiheessa, kun aids vasta tuli ihmisten elämään, Salminen sanoo.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.