Mainos

YK-lähettiläs: USA ei vaadi Annanin eroa

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs John Danforth vakuuttaa, ettei Yhdysvaltain tavoitteena ole, että maailmanjärjestön pääsihteeri eroaisi tehtävistään.

Yhdysvallat ei aio vaatia kovaan ryöpytykseen joutuneen YK:n pääsihteerin Kofi Annanin eroa, vakuuttaa Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs John Danforth. Useat amerikkalaiset poliitikot ovat viime päivinä vaatineet Annania jättämään tehtävänsä.

- Tavoitteenamme tai pyrkimyksenämme ei ole, että pääsihteeri eroaa, Danforth totesi eilen illalla.

Useat skandaalit ovat ravisuttaneet YK:ta viime kuukausina. Annanin asemaa ovat horjuttaneet muun muassa Ruokaa öljystä -ohjelmassa paljastuneet väärinkäytökset, vaikka Annan ei henkilökohtaisesti olekaan sekaantunut niihin. Saddam Husseinin epäillään rahastaneen YK:n valvomilla öljykaupoilla jopa kymmenen miljardia dollaria.

Yhdysvalloissa 78 kongressin republikaaniedustajaa esittikin alkuviikosta lainmuutosta, jonka mukaan Yhdysvaltain YK:n jäsenmaksut sidottaisiin öljyskandaalin selvittämiseen. Yhdysvallat rahoittaa YK:n budjetista noin viidenneksen, ja lainmuutos saattaisi leikata tukea tuntuvasti.

Yhdysvaltain tuki on muutenkin merkittävä asia Annanille. Annan ajaa YK:ssa uudistuksia, joihin hän tarvitsee myös Yhdysvaltain hyväksynnän. Ensi syksyksi suunnitellussa huippukokouksessa on määrä päättää muun muassa YK:n turvallisuusneuvoston mahdollisesta laajentamisesta.

(MTV3-AFP-STT)

(Huomenta Suomen uutiset 10.12.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.