Mainos

YK ja Irak neuvottelevat jälleen asetarkastuksista

YK:n asetarkastusryhmän johtaja Richard Butler ja Irakin varapääministeri Tareq Aziz etsivät jälleen tänään ratkaisua asetarkastuskiistaan. YK haluaa tarkastajille vapaan pääsyn Irakiin; Irak puolestaan ei edelleenkään halua laskea tarkastajia kaikille alueille. Butler ja Aziz tapasivat jo eilen, mutta ratkaisuun ei päästy. -Meidän on selvitettävä Irakin kanssa, kuinka voimme hoitaa tarkastukset niillä alueilla, joita Irak pitää arkaluontoisina, totesi Butler.

Kiista on hiertänyt YK:n ja Irakin välejä siitä saakka, kun asetarkastajat aloittivat työnsä kuusi vuotta sitten. Tarkastajien mukaan Irak salaa aseohjelmiaan ja kieltäytyy laskemasta tarkastajia alueille, joille aseita on ehkä kätketty. Irak ei ole osoittanut merkkejä siitä, että se sallisi asetarkastajien pääsyn joka paikkaan.

Aziz vaati viime viikolla Butleria ilmoittamaan, milloin ryhmä saa työnsä päätökseen Irakissa. Butlerin mielestä asetarkastusten aikataulu riippuu siitä, onko Irak halukas yhteistyöhön tarkastajien kanssa.

Asetarkastajien on varmistettava, että Irak on tuhonnut kaikki ydinaseensa, kemialliset ja biologiset aseensa ja pitkän kantaman ohjuksensa. Vasta sen jälkeen YK voi purkaa Irakin vastaiset talouspakotteet.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.