YK-huippukokous päättyy tänään

YK:n Milleniun-kokouksen on määrä päättyä tänään puolilta öin Suomen aikaa.

New Yorkiin kokoontuneiden yli 150 maan johtajan on tarkoitus saada tänään aikaan YK:n Millennium-kokouksen päätösasiakirja ja päättää kokous.

Alustavien luonnosten mukaan asiakirja kattaa laajan kirjon erilaisia päämääriä, joiden toteuttamiseen allekirjoittajamaat lupaavat yhdessä pyrkiä. Asiat vaihtelevat demokratian edistämisestä naisten vastaisen väkivallan vähentämiseen. Kehitysmaiden velkataakkaa on tarkoitus keventää, köyhien maiden investointeja lisätä sekä tuoda peruskoulutus kaikkien maailman lasten ulottuville.

Asiakirjassa on tarkoitus sitoutua mm. siihen, että vuoteen 2015 mennessä on nykyistä puolta vähemmän ihmisiä, jotka joutuvat elämään alle dollarilla (6,7 markalla) päivä. Samoin halutaan vähentää niiden ihmisten määrää, jotka joutuvat käyttämään saastunutta vettä. Aidsin vastainen taistelu on myös mukana listalla, samoin kuin ilmansaasteiden vähentäminen.

Rauhanturvaaminen puhuttaa

YK:n turvaneuvosto on pohtinut Millennium-huippukokouksen yhteydessä rauhanturvaamisen ongelmia. Kyseessä oli harvinainen ja arvovaltainen tapaaminen valtionpäämiestasolla. Eilis-iltaisessa kokouksessaan turvaneuvosto pohti myös esityksiä uudeksi rauhaturvaamisen organisaatioksi.

YK:n tekemän raportin mukaan joukkojen pitäisi pystyä nopeampaan reagointiin sekä valmistautua samalla

YK-sotilas tähystämässä

voimatoimiin. Neuvoston 15 jäsenmaata eivät päässeet odotetusti kovinkaan konkreettisiin tuloksiin. Ne lupasivat omaksua "selkeästi määritellyn, uskottavan, saavutettavissa olevan ja tarkoituksenmukaisen toimeksiannon". Samalla luvattiin lisää voimavaroja rauhanturvaamisen tehostamiseen.

Maiden rintama rakoili kuitenkin heti, kun keskusteltiin YK:n väliintulon oikeutuksesta maiden sisäisissä, ihmisoikeuksia loukkaavissa kriiseissä.

Kiina ja Venäjä eivät hyväksy YK-joukkojen sekaantumisoikeutta. Venäjä ei halua ulkopuolista puuttumista Tshetshenian tilanteeseen eikä Kiina halua muiden sekaantuvan sen mahdollisiin toimiin Tiibetissä tai Taiwanilla.

Rahapula ongelmana

YK:n Millennium-kokouksen keskeisiä kysymyksiä on ollut juuri rauhanturvatoiminnan tehostaminen. Järjestön rauhanturvatoiminta on ollut vuosia vaikeuksissa. Väkeä on ollut vaikea saada ja päteviä johtajia puuttuu, puhumattakaan perustarvikkeista. Pahimmissa vaikeuksissa ovat olleet Itä-Timorin, Kongon, Sierra Leonen ja Eritrea-Etiopian rauhanturvajoukot.

YK:n voimavarat eivät ole riittäneet laajojen alueiden rauhan takaamiseksi. Rauhanturvaaminen joutuu myös helposti kansainvälisen politiikan pelinappulaksi, kun suurvallat eivät ole yhtä mieltä toiminnan tarpeesta. Yksimielisyyden lisäksi ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan rahaa, ja siitäkin järjestöllä on pulaa.

Rahapulan yksi pääsyyllinen on Yhdysvallat, jolla on yhä velkaa järjestölle arviolta 1,7 miljardia dollaria (11,4 miljardia markkaa). Pääosa veloista on rauhanturvatoiminnan maksamattomia laskuja.

Afrikan ongelmat erityistarkastelussa

Afrikka on ongelma

Maailman johtajien huomio on kohdistunut kokouksessa Afrikkaan, sillä sotien ja levottomuuksien lisäksi mannerta vaivaavat köyhyys ja Aids. Turvallisuusneuvosto lupasikin, että Afrikka saa lisää kansainvälistä huomiota sekä kehitysavussa että rauhanturvaamisessa.

-Kansamme huutaa apua. Vastatkaamme, kun vielä on aikaa, vetosi Botswanan presidentti Festus Mogae kokoukseen. Hänen maansa on yksi pahiten Aidsin vaivaamista alueista: kolmannes aikuisista kantaa virusta. Presidentti Mogae pyysi apua Aids-valistukseen ja testaukseen. Malin päämies Alpha Oumar Konore pyysi puolestaan koulutusta maansa naisille ja nuorille.

Britannian pääministeri Tony Blair korosti omassa kansallisessa puheenvuorossaan, että Afrikka on jätetty täysin oman onnensa nojaan. Hän vaati, että kehittyneiden maiden on päästävä yksimielisyyteen siitä, miten Afrikkaa voidaan auttaa. Valtaosa afrikkalaisista elää alle 6,70 markalla päivässä, ja pääosa valtioiden tuloista menee velkojen lyhennyksiin.

Clinton tapaa Jiangin


Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton tapaa vielä huippukokouksen yhteydessä Kiinan presidentin Jiang Zeminin ensimmäistä kertaa vuoteen. Clintonin odotetaan ilmaisevan Jiangille toiveen, että Kiinan ja Taiwanin välisiä rauhanomaisia keskusteluja jatkettaisiin. Lisäksi tapaamisessa noussevat esiin Koreoiden neuvottelut ja Yhdysvaltain huolestuneisuus Kiinan ihmisoikeustilanteesta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat