Mainos

YK havittelee lintuinfluenssan torjuntaan miljardirahoitusta

YK:n mukaan lintuinfluenssan vastainen työ vaatii huomattavia lisälahjoituksia maailman valtioilta, jos taudin leviäminen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi halutaan estää.

YK toivoo lintuinfluenssan torjuntaan 1,8 miljardin euron suuruista avustuspakettia, josta pyritään pääsemään sopuun myöhemmin tässä kuussa Kiinassa järjestettävässä avustuskokouksessa. Nopea lintujen tautiepidemioiden torjunta ja ihmisten valistus ovat avainasemassa taudin torjunnassa, arvioi YK:n lintuinfluenssa koordinaattori David Nabarro BBC:n haastattelussa.

Turkille on nyt luvassa Maailmanpankilta 30 miljoonan dollarin (24,7 miljoonan euron) edestä tukea lintuinfluenssan torjuntaan. Rahalla on tarkoitus parantaa taudin leviämisen seuraamista, eläinlääkintäpalveluita ja perusterveydenhoitoa, pankin sektorijohtaja Jürgen Voegele kertoi uutistoimisto Reutersille.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO varoitti eilen, että virus voi levitä Turkissa tämänhetkisistä toimenpiteistä huolimatta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan lintuinfluenssan uhka ihmiskunnalle kasvaa. Taudin pelätään muuttuvan maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, jos sen aiheuttaja, H5N1-virus, muuntuisi ihmisestä toiseen tarttuvasti. Turkissa tautiin on kuollut kaksi lasta ja useat ovat sairastuneet.

Ennen Turkin kuolemantapauksia tauti on vaatinut ihmishenkiä Kaakkois-Aasiassa ja Kiinassa. Japanissa 21 Aasian maan edustajat pohtivat toimia taudinkulun hillitsemiseksi.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 12.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.