YK haluaa kerätä yli 508 miljoonaa euroa Afganistanin avustustoimiin – Guterres ehdotti suoria yhteyksiä Talebaniin

1:08
Video: Kaksi afganistanilaistoimittajaa kertoo joutuneensa Talebanin pahoinpitelemäksi – tilanne sai alkunsa kesken työtehtävän.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vetosi tänään valtioihin, jotta ne antaisivat afganistanilaisille heidän kipeästi tarvitsemaansa apua. YK:n tarkoituksena on kerätä 600 miljoonaa dollaria eli yli 508 miljoonaa euroa avustustoimiin.

Noin 11 miljoonaa afganistanilaista tarvitsee muun muassa ruoka-apua. Terveydenhoitopalveluja tarvitsevia afganistanilaisia on puolestaan noin 3,4 miljoonaa.

–  Vuosikymmeniä jatkuneen sodan, kärsimyksen ja turvattomuuden jälkeen heidän edessään on ehkä hengenvaarallisin aika, Guterres sanoi YK:n järjestämässä virtuaalisessa hätäapukokouksessa.

Afganistanin tilanne paha jo ennen Talebanin valtaannousua

Guterres muistutti, että Afganistanissa oli yksi maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä jo ennen kuin Taleban otti maan hallintaansa elokuussa. YK:n mukaan noin puolet Afganistanin väestöstä oli riippuvainen humanitaarisesta avusta.

Afganistanissa on kärsitty myös muun muassa tuhoisasta kuivuudesta sekä koronapandemiasta.

Myös useat YK:n alaisten järjestöjen ja muiden avustusjärjestöjen johtajat jakoivat Guterresin näkemyksen, jonka mukaan lisää rahaa avustustyöhön tarvitaan nopeasti.

–  Saatamme nähdä suuren muuttoliikkeen ja tilanteen horjumisen alueella, ja varmasti miljoonien afganistanilaisten nälkiintymisen, sanoi YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean puheenjohtaja Peter Maurer puolestaan sanoi, että avuntarpeen suuruus on ilmiselvää. Maurer oli juuri palannut Afganistanista.

Guterres ehdotti suoria yhteyksiä Talebaniin

Joukko valtioita on sanonut olevansa huolissaan ihmisoikeusrikkomuksista, eivätkä ne siksi halua olla suoraan yhteyksissä Talebanin hallinnon kanssa. Guterresin mukaan tämä on kuitenkin väärä lähestymistapa.

–  Ajattelen niin, että jos jonkin maan viranomaiset de facto (tosiasiassa) toimivat huonosti, ratkaisuna ei voi olla (maan) asukkaiden kollektiivinen rankaisu, hän sanoi.

Sen sijaan Guterres ehdotti suoria yhteyksiä Talebaniin muun muassa avustuskuljetusten takia. Suorat yhteydet saattavat hänen mukaansa myös auttaa ajamaan Afganistanin uutta hallintoa kohti ihmisoikeuksien parempaa kunnioittamista.

Hätäapukokoukseen osallitui Suomesta kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja